*Nettavisen* Nyheter.

- Trist som faen

Finansminister Siv Jensen på vei til Stortinget onsdag morgen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Finansminister Siv Jensen på vei til Stortinget onsdag morgen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)

Se reaksjonene på Sivs budsjett.

08.10.14 10:55

STORTINGET (Nettavisen): Finansminister Siv Jensen (Frp) vil bruke 164 oljemilliarder, får Nettavisen bekreftet klokken 09.

Her kan du følge statsbudsjettet live.

De første reaksjonene lot ikke vente på seg.

SV: - Trist som faen for miljøet

SVs Heikki Holmås er ikke nådig på twitter:

HTML EMBED


Alle detaljene i budsjettet finner du her.

- Fest for de rike

SV-leder Audun Lysbakken trekker frem fattige barn som tapere - og beskriver budsjettet som mørkeblått.

HTML EMBED


- Stygt å se på

SVs finanspolitiker Snorre Valen legger til at statsbudsjettet for neste år preges av moralisme

– Budsjettet er en pekefinger fra velstående politikere som sier at om du er syk eller har mista jobben, så kan du takke deg sjøl. Det er stygt å se på. Finansministeren sier at hun har gått svanger med det her statsbudsjettet i ni måneder. Det viser seg å være et statsbudsjett som bare en mor kan elske, sier han.

– Budsjettet er en skandale på miljø, og det gir null på likestilling. Det gir skattekutt til de som har aller mest. Og vanlige folk får skattekutt som ikke en gang samsvarer med økningen i barnehagepriser, påpeker Valen.

Venstre: - Dette blir sannelig ikke lett

Venstre-leder Trine Skei Grande er ikke imponert:

- Bare en ting å si fra min vinkel, dette blir sannelig ikke lett. Når det gjaldt var klima bare konge-tale, tvitrer hun.

Les mer om Venstres reaksjon her.

HTML EMBED


KrF: - Økt fattigdom

KrF er heller ikke fornøyd og mener den sosiale profilen må bedres:

- For eksempel kan kombinasjonen av endringene i uføretrygden, kutt i overgangsstønaden for enslige og manglende satsing på arbeidsmarkedstiltak i verste fall føre til økt fattigdom. Dessuten er forslaget om å fjerne skatteklasse 2 for ektepar en usosial og unødvendig omkamp fra i fjor, sier finanspolitiker Hans Olav Syversen.

Les mer om KrFs syn her.

Sp: - For Høyres kjernevelgere

Sp-leder Trygve S. Vedum reagerer slik:

- Når du ser budsjettlekkasjene og får et inntrykk, så er jo hovedprioriteringen at de som bor i de beste boligområdene i de største byene, de er vinnerne. Høyres kjernevelgere i Oslo og Bærum kommer veldig godt ut av dette budsjettet.

HTML EMBED


- Så resten av landet kommer dårlig ut?

- Ja, det gjør det, fordi de har prioritert veldig skattelettene som treffer den målgruppen. Vi synes det er synd når man skal bruke så mye penger på skattelette, at man ikke har et litt bredere syn, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Finansministeren i siget. Foto: Jørgen Berge

- Skatter er skjevfordelt

Slagsvold Vedum mener skattelettelsene virker veldig skjevfordelt.

- Det virker som om det er en veldig liten gruppe som får en veldig stor del av de lettelsene. Vi tror ikke det er klokt, sier han.

Han er også forundret over budsjettlekkasjen om at det er satt av 20 millioner kroner til statlig finansiering av eldreomsorgen.

- 20 millioner er ingenting. En liten kommune har et budsjett på eldreomsorgen på 120 millioner kroner. Så det viser at Frps satsing på eldre er lagt helt i skuffen, sier Slasvold Vedum.

Les Stavrums blogg: Nå kan hun peke nese

Ap: - Altfor mye til altfor få

- Dette er et budsjett for økte forskjeller. Regjeringen velger usosiale skattekutt, Arbeiderpartiet velger arbeid, kunnskap og helse, mener Aps finanspolitiker Marianne Marthinsen.

Ifølge henne, svarer ikke budsjettforslaget på fremtidens utfordringer:

- Regjeringen gir umoderne svar på våre store utfordringer ved at vi blir flere i Norge, at vi blir flere eldre og at vi må ta et krafttak for å redde klimaet. I stedet prioriterer regjeringen gammeldagse skattekutt.

Les mer om Aps reaksjon her.

Følg statsbudsjettet live her!

HTML EMBED


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.