RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Liberalistene

- Trodde ikke det var mulig med et mer virkelighetsfjernt parti enn MDG


Liberalistene er Norges nyeste tilskudd i partifloraen med en politikk som har fått mange til å reagere.
Liberalistene er Norges nyeste tilskudd i partifloraen med en politikk som har fått mange til å reagere. (Liberalistene)
Sist oppdatert:
Norges nyeste parti har skapt en storm.

Torsdag skrev Nettavisen om det nye partiet Liberalistene, som melder at de har fått nok underskrifter til å kunne stille til Stortingsvalget til høsten.

Partiets politikk er trolig det som skiller seg mest ut i norsk partiflora.

Blant partiets kampsaker er en nær full nedbygging av staten, slik at bare politi, rettsvesen og forsvaret står igjen. Absolutt alt som er statlig skal privatiseres og grensene skal åpnes for fri innvandring.

Les også: Liberalistene vil fjerne velferdsstaten, avvikle gratis skole og åpne for fri innvandring

Men fri innvandring betyr ikke at innvandrere kan leve på staten. NAV skal legges ned og det skal også alle andre offentlige velferdsgoder.

Ønsker å nyansere bildet noe

- Når Liberalistene benytter begrepet "fri innvandring", er det veldig viktig å påpeke at det vi går inn for er fri arbeidsinnvandring. Dette innebærer at vi ønsker å gi mennesker som kommer for å arbeide og tjene til livets opphold på egen hånd relativt fri adgang til riket. Dette bidrar til økt verdiskapning og er positivt for økonomien som helhet, sier partisekretær Eigil Knudsen til Nettavisen.

- Et helt sentralt element i Liberalistenes innvandringspolitikk er dessuten at vi vil avskaffe støtteordninger for innvandrere, i tillegg til at innvandrere ikke vil ha tilgang til offentlige støtteordninger som de ikke har opparbeidet seg rettigheter til. Dette vil si at vi ønsker en innvandringspolitikk som innebærer at alle som kommer til landet må klare seg selv, som i praksis betyr at vi får en positiv, fruktbar innvandring som stimulerer til verdiskapning og entreprenørskap, ala den politikken USA praktiserte utover på 1800-tallet og som gjorde landet til en industriell stormakt. Vi går altså inn for en politikk som siler ut velferdsmotivert innvandring, som igjen betyr at innvandringen ikke vil belaste skattebetalerne

- Samtidig skal heller ikke mennesker med kriminelt rulleblad automatisk få slippe inn i landet, og nasjonal grensekontroll skal fremdeles eksistere. Liberalistene går også inn for vesentlig høyere strafferammer og en generelt streng kriminalitetspolitikk, som vil virke avskrekkende på eventuelle kriminelle innvandrere.

Han påpeker også at partiet har et langtidsperspektiv, og ikke skal gjøre sine endringer over natten, slik han oppfatter at mange tror.

Kraftige rekasjoner

Saken har blitt en av de mest leste og kommenterte sakene det siste døgnet, og ikke overraskende skaper partiets politikk om å endre samfunnet fra et sosialdemokratisk til rent kapitalistisk samfunn store reaksjoner.

- Kokohøyre organiserer seg

Det skriver samfunnsdebattant og leder for Svensonsstiftelsen Andreas Halse på sin Facebook-vegg, mens han påpeker at kjønnsbalansen i partiet ser ut til å være noe ujevn.

Les også: Jon Hustad: - Det er ikke nordmenn som sutrer, det er kvinner

Generelt er reaksjonene at partiet har en politikk som ikke vil fungere.

- Trodde faktisk det ikke var mulig å komme opp med et parti som er mer virkelighetsfjerne og komplett idiotiske enn MDG. Der tok jeg jaggu feil gitt, skriver Basse Bergo i kommentarfeltet.

- Med dette programmet må en mure seg inn bak piggtråd og kjøpe hagle til alle i familien. Store sosiale forskjeller vil skape ekstremt mye sosial uro. Og det er nettopp dette en får med et slikt system. Å tro politi og rettsvesen skal skape ro og orden i et slikt cowboy samfunn er som å tro på nissen, skriver en annen.

- Tenk at personer som har vokst opp i Norge og nytt godt av velferden, friheten og tryggheten vi hadde kan bli så gale at de vil fjerne disse godene. De burde heller hjulpet til med å stenge grensene og stoppe innvandringen slik at vi kunne klare å beholde godene og ikke lage et parti som jobber for anarki og ville vesten, mener en tredje.

Skandinavia er sett på som de beste samfunn som finnes på planeten, så vil dere endre på det fordi dere tror dette blir bedre? Det kan jeg love dere at det ikke vil bli. Dere representerer 68'er generasjonen, mange av de er helt uten kontakt med den verden vi lever i. Et slikt samfunn ville blitt et rått og brutalt samfunn, en mektig og liten rik elite mot røkla som kun får smuler og som ingen bryr seg som. Fri innvandring har ikke gått bra noen sted, det er så mange faktorer dere ikke tar hensyn til. I teorien høres det bra ut, i praksis ville det vært katastrofalt. Det ville tilslutt blitt så mye kriminalitet at knapt noen ville vært trygge. Dere måtte laget en politistat/diktatur for å opprettholdt kontroll.

Partiets tanker rundt miljø og klima provoserer også.

Liberalistenes ideer om at miljø og klima ikke skal ha noen som helst betydning for beslutninger som tas er noe av det mest tullete jeg har hørt. Bort med Østmarka og Nordmarka fordi Oslo trenger å bygge ut flere boliger. Fortsetter man slik i stor skala så fjerner man den frie naturen som mange nordmenn setter så stor pris på. Det er veldig få som vil støtte slike påstander.

Tro på enkeltpoenger

Reaksjonene er derimot langt fra entydig negative.

Motivet mitt for å melde meg inn i Liberallistene var at Venstre, FrP og Høyre - som tidvis bruker ordet liberal, sosialliberal eller lignende om seg selv, har sviktet totalt. De arbeider for en større stat, men sier at de ikke gjør det. Liberallistene er et parti som ser på seg selv som et tog som kjører i retning av en mindre stat. Hvis man på veien synes det blir ubehagelig mye frihet er det bare å hoppe av.

Ja, mye av sløsingen og ting det offentlige gjør er unødvendig og til tider et hån mot skattebetaleren.

Denne liberalismen er bygget på en ide om at alle får frihet om man fjerner det offentlige. Tanken er god, men det store problemet er at det alltid danner seg maktsentere som utøver belasting og begrensinger for enkeltindividet.

Hjertelig velkommen! Ikke sikkert jeg vil stemme på dere, men liker nytenkningen og at partiet utfordrer sannheten: Sosialdemokratiet!

Det store flertallet av sakens lesere som har valgt å avgi stemme,  har så langt ment at partiet har et uansvarlig program. Men det nesten 1 av 5 fremhever at de mener partiet har noen gode ideer i sitt program.


Uenighet om innvandring

Utover avvikling av velferdsstaten, er det partiets holdning til innvandring som ser ut til å skape mest uenighet.

- Totalt fri innvandring  gjør dere totalt uegnet til å være et seriøst politisk parti. Dette er kun et edgy tenåringsopprør av et politisk parti som aldri kommer til å bli tatt seriøst, skriver Wilhelm Larsson i kommentarfeltet.

En rekke brukere påpeker derimot at en ikke har noe tro på at det vil komme noen til Norge hvis velferdsstaten legges ned.

- Hvorfor velger de Norge, mon tro ? Jeg skal hjelpe deg litt, velferd. Norge er et av verdens beste land på velferd, enn så lenge, og derfor velger altfor mange Norge fremfor feks Polen. Den dagen NAV er minimalisert, er vel velferdsinnvandringen nesten borte. Det ene, tar det andre, hevder en.

- Hvor mange innvandrere tror dere det kommer hvis NAV forsvinner og alle må forsørge seg selv? påstår en annen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere