- Tybring-Gjedde gjør en veldig bra jobb

RISLER MED SABLENE: Christian Tybring-Gjedde går i rette med Venstre og KrF.

RISLER MED SABLENE: Christian Tybring-Gjedde går i rette med Venstre og KrF. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

- Holder partiet sammen, mener omdømme-ekspert.

09.02.15 13:52

Vreden mot justisministeren Anders Anundsen (Frp) har økt hos Venstre og Kristelig Folkeparti (KrF) etter fredagens høring i asylbarnsaken.

- Hvis Venstre fortsetter hardkjøret mot justisminister Anders Anundsen (Frp), går regjeringen av, sier Christian Tybring-Gjedde mandag til Klassekampen.

Frp har mistet tålmodigheten med støttepartiene, og advarer mot å gjøre alvor av truslene om å stille mistillitsforslag:

- Gjør de det, vil det automatisk føre til at hele regjeringen går av. Alt annet er useriøst. Da vil det ikke lenger eksistere noen samarbeidsavtale, sier han.

- Dette er et rollespill

Sosiolog og rektor Trond Blindheim ved Markedshøyskolen Campus Kristiania tror ikke noe på at Tybring-Gjedde ikke har klarert utspillet med ledelsen.

- Jeg tror vi ser et rollespill her, et parti som har tatt lærdom av feilene SV gjorde i regjering, ved å forvitre og fremstå som Aps forlengede arm, sier Blindheim til Nettavisen.

Trond Blindheim gir ros til Tybring-Gjedde. Foto: Stian Lysberg Solum (NTB scanpix)


- Han lykkes veldig bra

Blindheim utdyper at det er tette bånd i politikken:

- I regjering er kravet om lojalitet sterkt. Det gjør at de mindre partiene mister sitt særpreg gjennom det ene kompromisset etter det andre. Dette prøver Frp å unngå, mener han.

- I hvilken grad lykkes Tybring-Gjedde?

- Jeg synes han lykkes veldig bra, partiet trenger typer som ham – og nestleder Per Sandberg – som rasler med sablene og minner om «hva partiet står for». Igjen og igjen. Husk, Frp hadde orkesterplass i opposisjon, dette er en stor overgang, sier han.

- Dette er hans rolle

- Hvor mye av det Tybring-Gjedde sier er klarert?

- Jeg oppfatter at han nærmest har rollen som «regjeringens sidekommentator», der han nok riktig står nærmere grasroten enn regjeringsmedlemmene.

- Utspillet i dag går på at regjeringen kan briste på grunn av Venstre. Hva vil du si til det?

- Det har Tybring-Gjedde rett i. Mange irriterer seg over at Mikke Mus-partiene KrF og V holder regjeringen i penn. Mange mener de har for stor makt over regjeringen. Sånn sett er det adekvat at Tybring-Gjedde sier det, det er ikke stuerent at regjeringskolleger går ut og kritiserer likehardt. Det svir ikke så mye.

- Nærmere grasroten

Blindheim mener Tybring-Gjedde lykkes som overbevisende verbalt:

- Han har en sterk posisjon i partiet, står nærmere grasroten enn regjeringsmedlemmene. Politikk er kosmetikk og retorikk; spill og samarbeid. Det handler om å holde partiet sammen. Hver gang Frp i regjering «feiler», trengs en Tybring-Gjedde, sier han.

- Siv har ingen kommentar

Nettavisen har vært i kontakt med Siv Jensen:

- Hun har ingen kommentarer til Tybring-Gjeddes utspill, opplyser hennes statssekretær.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.