RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Uformell blåskjell-middag

Sist oppdatert:
Tidligere forsvarsminister Kristin Krohn Devold betegner restaurantmøtene med kontreadmiral Atle Karlsvik som uoffisielle.

I likhet med Karlsvik velger Krohn Devold nå for første gang å svare på spørsmål om restaurantregningene Forsvaret gransker.

Det skjer først etter at TV 2 Nettavisen mandag viste bilder av de to på restauranten Paris Texas kvelden 1. desember i fjor, og etter at en bartender bekreftet at Karlsvik og Devold møttes på den fasjonable baren Barolo 25. januar i fjor.

Mens Karlsvik innrømmer at han at spanderte mat og vin på Devold ved disse to konkrete anledningene, nøyer Devold seg med å bekrefte møtene indirekte i en sms til TV2 Nettavisen.

- Jeg har flere ganger hatt uformelle møter over et måltid mat med representanter for forsvaret for å drøfte aktuelle forsvarsrelaterte tema, skriver den tidligere forsvarsministeren.

-Uklokt
Restaurantmøtene var ikke oppført i Devolds kalender, og dermed totalt ukjent også i Forsvarsdepartementet før avsløringene i TV 2 Nettavisen.

Devold betegner møtene som ikke offisielle.

- Fordi jeg har betraktet slike møter som uformelle, og dermed ikke offisielle, har jeg ikke utgiftsført dem. Hva andre har utgiftsført kan jeg ikke svare for, skriver Devold.

Norges Offisersforbund mener avsløringene bekrefter det nære vennskapet mellom dem, og dermed styrker mistanken om at Devold var inhabil da hun først forfremmet Karlsvik til sjef for Sjøkrigsskolen og senere til sjef for Fellesstaben i Forsvaret.

- Hvis det er slik at de er veldig nære omgangsvenner er vi kritisk til utnevnelsene. Vi har bedt Forsvarssjefen undersøke dette, og gå opp grensen for når statsråden er inhabil. I dette tilfellet burde det ha vært en settestatsråd, sier Trond Jørgensen, nestleder i offisersforbundet.

Det er bedre å erklære seg inhabil en gang for mye enn en gang for lite, sier han.

- Det som er synd er at hun opptrådte veldig arrogant som forsvarsminister, og i dette tilfellet er det en mildest talt uklok oppførsel, sier Jørgensen.

Husker ikke
Karlsvik har på reiseregningen til Oslo ikke oppgitt noen spesiell anledning til at han skulle spandere mat og vin på Devold.

Devold oppgir heller ikke hva som var anledningen til middagen med Karlsvik onsdag kveld 1. desember i fjor, eller møtet på Barolo 25. januar i år.

Ifølge Statens regler for representasjon skal det være et offisielt preg over representasjonsmøter, men verken Karlsvik eller Devold har oppgitt noen grunn til at Forsvaret skulle betale regningene.

Dersom det ikke foreligger spesielle grunner til representasjon, skal møtene regnes som private, og ikke belastet Forsvaret.

Karlsvik krevde refusjon for hele regningen, men Devold er usikker på om hun betalte sin del.

- Det normale i slike situasjoner er å splitte regningen, men jeg husker ikke detaljer rundt hvert enkelt uformelle/uoffisielle møte jeg har hatt, skriver Devold.

Hun holder det dermed åpent om hun kan ha blitt påspandert middagen på Paris Texas, som bestod av blåskjell og hvitvin.

Ikke blomster
Karlsvik presiserer gjennom sin advokat Dag Steinfeld at han ikke har utgiftsført blomster til den tidligere forsvarsministeren i forbindelse med møtene. På reiseregningene har Karlsvik ført opp utgifter til blomster for 360 kroner og 490 kroner. Det er ikke oppgitt hvem som fikk blomstene.

Karlsvik må i forbindelse med Forsvarets gransking av reiseregningene svare for regninger på opp mot 100.000 kroner på blomster, mat, vin og golfutgifter.

Her er hele svaret Steinfeld har sendt på vegne av Karlsvik om restuarantbesøkene med Devold.

- Viser til mottatt mail. Karlsvik er i ferd med å forberede svar på de spørsmål FD har stilt ham og gir dette all tilgjengelig kapasitet. Det kan ikke påregnes at han før dette er gjort vil besvare tilsvarende spørsmål til andre, herunder media. Dette er det verken tid eller anledning til. Spørsmål vedrørende enkeltstående bilag vil derfor som hovedregel ikke bli besvart på det nåværende tidspunkt. Karlsvik har likevel funnet å gi følgende opplysninger:

1. Måltidet 1/12-04 var med Forsvarsministeren og ble utgiftsført som representasjonsutgifter hvilket Karlsvik mener var korrekt.

2. 25/1-05 er det på tilsvarende grunnlag utgiftsført et måltid med Forsvarsministeren.

3. Blomsterutgiftene på de aktuelle reiseregninger har ingen spesiell tilknytning til Forsvarsministeren.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere