*Nettavisen* Nyheter.

- Uheldig for tilliten til Forsvaret

Foto: (Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX)

Hærsjefene som fikk påspandert den eksklusive fisketuren, kan ha brutt loven, mener professor i arbeidsrett Henning Jakhelln ved Universitetet i Oslo.

24.01.05 16:22

Professoren er ikke i tvil om at den sponsede fisketuren er svært problematisk.

- Dette kan være straffbart, og i verste fall kan det ende i en påtale, sier professor Henning Jakhelln til TV 2 Nettavisen.

Han mener andre reaksjonsformer kan være korreks, skriftlige advarsler eller ordrestraff.

- Skal ikke være slik
TV 2 Nettavisen kunne søndag avsløre at tre sjefer fra hærledelsen i slutten av august i fjor, fikk påspandert en eksklusiv fisketur i lakseelva Orkla av forsvarsleverandøren Thales.

- Hvis det er slik det er blitt fremstilt i media, at de har fått betalt oppholdet for en fisketur, så er dette problematisk i forhold til tjenestemannslovens regler. Poenget er at dette ikke er slik det skal være, sier Jakhelln.

Han påpeker at tjenestemannsloven like mye gjelder for en sjef som en undersått.

- Det er veldig uheldig med slik trikse- og fiksekultur, sier professoren.

- Dårlig unnskyldning
Brigader Arne Skjærpe, som var en av de som var med på den gratis laksefisketuren, hevder at turen var av privat karakter og dermed en kamerattur.

Jakhelln reagerer på forklaringen:

- Dette er en unnskyldning som ikke holder vann. Det er nettopp i nettverk, i vennekretser at slike ting kunne ha grobunn, sier han og fortsetter:

- Hvis en del høyere offiserer finner ut at de skal reise til Finnmark for å jakte, og betaler selv, er det selvsagt en guttetur og greit. Men forskjellen er at her blir turen betalt, sier Jakhelln.

Også i forarbeidende til tjenestemannsloven er nettopp dette momentet berørt. Det legges vekt på viktigheten av å unngå tvil om en offentlig tjenestemanns objektivitet. Om tvilen er begrunnet eller ikke, er av mindre betydning. Publikums oppfatning av situasjonen er det sentrale i forhold til det tillitsforhold som må eksistere mellom statsforvaltningen og publikum.

Uheldig for anseelsen
Professoren understreker at det er veldig strenge regler for det å motta gaver og lignende.

- Det er ikke lov å bestikke tjenestemenn, og det er ikke lov å motta bestikkelser. Og bestikkelser omfatter også slik ting, goder som er egnet til å påvirke deres beslutninger eller unnlatelser i forbindelse med den tjenesten de skal utføre, sier Jakhelln.

Han mener fisketur-saken er veldig uheldig i forhold til Forsvarets tillit og anseelse.

- Derfor er det veldig viktig at man har klare regler for hva som er tillatt. Er du i tvil, ta saken opp med en overordnet på forhånd, er Jakhellns oppfordring til Forsvaret.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag