*Nettavisen* Nyheter.

- Uhørt av Kristin

- Det er uhørt av SV å kritisere sin egen regjering i en krisesituasjon, sier Dagfinn Høybråten. Han tror at uenighet kan felle regjeringen.

21.06.06 16:01

AKERSHUS FESTNING (TV 2 Nettavisen): KrF-lederen sier han er glad for at sultestreiken til de vel 100 afghanerne nå er over.

Høybråten vil ikke kritisere arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssens (Ap) håndtering av saken, men han legger ikke fingrene imellom når det gjelder SV.

- Jeg bestemte meg for å ikke gi noen kommentarer om sultestreiken mens den pågikk, for ikke å gjøre situasjonen mer komplisert. Jeg er forbauset over at den samme tilbakeholdenheten ikke ble vist av SV. Det var helt nødvendig at SV-leder Kristin Halvorsen og Hanssen samstemt gikk ut på mandag og redegjorde for regjeringens syn på saken, sier Høybråten.

- Regjeringen kan sprekke
Høybråten mener at kritikken fra SV i afghanersaken er et typisk eksempel på at regjeringen har store problemer med å stå sammen under press.

- Jeg ville vært meget bekymret hvis jeg hadde ledet denne regjeringen, sier Høybråten.

Begivenhet: KrF oppsummerer den politiske våren

Totalt inntrykk:

(Greie reker og klare ord fra Høybråten)

Meny: Bagetter med reker

Hvor: Kafé Karpedammen på Akershus festning i Oslo

Hvem var der: KrF-leder Dagfinn Høybråten, nestlederne Knut Arild Hareide, Dagrunn Eriksen, leder for KrFU, Inger Lise Hansen og omtrent 30 journalister og fotografer.

Høybråtens største opptur denne våren: - Rent personlig at jeg fikk være med på å megle til fred i Magazin-saken og bidra til å ta brodden av protestene mot Norge

Største nedtur: - At regjeringen ikke beveger seg i budsjettsaker. Det er en stor skuffelse.

Hørt:
«Jeg skal ikke påberope meg noen profetiske gaver».
Høybråten om muligheten/risikoen (stryk det som ikke passer) for at regjeringen sprekker.

- Klare sykdomstegn
Han slår fast på KrFs oppsummering av vårsesjonen at regjeringen viser sykdomstegn som kan føre til at det er 50 prosent mulighet for at regjeringen vil sprekke.

- Med mine erfaringer med å sitte i en koalisjonsregjering ser jeg at den nye regjeringen, som også er en koalisjonsregjering, viser klare sykdomstegn. Det ene tegnet er at de bruker lang tid på å bli enige, noe som er grunnen til at de leverer så få saker til Stortinget. Det andre tegnet er at når de blir enige, så blir det likevel stor diskusjon, og regjeringen blir ofte tvunget til retrett, sier Høybråten.

-Tror du regjeringen kan sprekke på noen enkeltsaker?

- Jeg vil ikke nevne én enkeltsak, men regjeringen har åpenbart problemer med utenrikspolitikken og miljø og energipolitikken. De brukte lang tid på å legge fram en plan for fornybare energikilder, og planen er ennå ikke konkret.

Skryter av Brustad
Samtidig skryter Høybråten av én statsråd i den rødgrønne regjeringen, nemlig helse og omsorgsminister Sylvia Brustad (Ap).

- Jens Stoltenberg hadde en fornuftig målsetning da han inviterte opposisjonspartiene til samarbeid da han tiltrådte som statsminister. Brustad fulgte målsetningen da hun på strak arm tok oppfordringen fra KrF om en plan for eldreomsorg. Hun inviterte alle partiene til et møte, smiler Høybråten.

Fra topp til bunn
Høybråten, som spår usikre tider for flertallsregjeringen, vet han godt hvordan det er å bevege seg fra maktens tinder til avmaktens avgrunner. I fjor sommer var Høybråten arbeids- og sosialminister og optimistisk slo han fast at det var realistisk for KrF å få 10 prosent ved Stortingsvalget. Men valget endte med en rødgrønn flertallsregjering, og på de siste meningsmålingene har KrF ligget på 5-6 prosent.

- Vi klarte ikke å nå målene vi satte oss om 10 prosent. Det er en god konvensjon, også samfunnsvitenskaplig, at når en har gjort et dårlig valg, så tar det lang tid før det snur. Dette er ikke noe blivende sted for KrF, det er alt for dårlige tall, men vi har en lang strategi for å bygge opp partiet, sier Høybråten til TV 2 Nettavisen.

Vil fjerne spilleautomater
Men selv om Høybråten nå vandrer i skyggen av flertallsregjeringen, mener han at KrF med sitt engasjement har klart, og vil klare å påvirke regjeringen.

- KrF har ryddet vei i folkeopprøret mot spilleautomater. Vi forbereder nå en lovendring som skal kunne fjerne alle automatene, sier han.

KrF har også tro på å endre lovgivningen når det gjelder kjøp av seksuelle tjenester.

-Vi har vært alene i mange år i synet på kjøp og salg av kvinner og barn. Nå ser vi at ett av opposisjonspartiene og ett regjeringsparti går i vår retning, sier Høybråten.

Han er også fornøyd med at KrF har reist debatten om situasjonen for gjeldsofre og asylbarn denne våren.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.