RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- USA er klar for en kvinne

Sist oppdatert:
Valgkampen vil stå mellom en eks-førstedame og en mormoner, spår forsker.

Neste år skal USA velge George W. Bushs arvtaker. Så langt har åtte demokrater og åtte republikanere meldt seg på i kampen om å bli presidentkandidat.

Et halvt år før nominasjonsprosessen starter for fullt, utpeker forsker Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier Hillary Clinton og Mitt Romney som de to sterkeste kandidatene til å kjempe om å bli USAs neste president.

NA24 - din næringslivsavis

- Men store ting kan fortsatt skje, det er lenge igjen, påpeker Melby overfor NA24.

Les alt om den amerikanske valgprosessen her.

Svein Melby

Tror på Hillary
På demokratisk side tror Melby kampen vil stå mellom Barack Obama og Hillary Clinton. Både Obama og Clinton blir historiske om de vinner valget: Obama blir første svarte president, mens Clinton blir første kvinne i presidentstolen.

I en meningsmåling utført for The New York Tims og tv-stasjonen CBS svarer 80 prosent at de finner det sannsynlig at Hillary Clinton vinner demokratenes nominasjon. Mer enn 60 prosent tror hun også kan vinne selve presidentvalget i november neste år. Nå får hun også drahjelp av ektemann og tidligere president Bill Clinton. Duoen har tunert Iowa og New Hampshire. «Her kommer Billary», sier tilhørerne.

Selv om noen amerikanske spaltister mener hudfarge kan være en fordel for Obama, tror Melby at amerikanerne er mer klare for Clinton enn Obama.

- Velgerne stemmer på det de tror er tryggest, og jeg tror amerikanerne har lettere for å forestille seg en kvinnelig enn en svart president. Mange rasefordommer kommer ikke frem i forhåndsmålingene, og det er fortsatt motforestillinger mot svarte kandidater. Men dette strides de lærde om, understreker Melby.

Han mener det skal mye til for å ta fra Clinton nominasjonen.

- Hun har både erfaring, apparat og mange av de riktige egenskaperne. Og ikke minst; hovedmotstanderen er for fersk. Men samtidig sliter Hillary på ett punkt: Hun er dårlig på å omgås folk. Det kan hun bli straffet for, sier Melby.

Les alt om de mest aktuelle kandidatene her.

Romney eller Guliani
På republikansk side er Mitt Romney og Rudolph Guliani de heteste navnene, ifølge Melby.

- Det er større risiko for å bomme med spådommene her, men John McCain er i alle fall ute av bildet etter en elendig valgkamp og lite penger. I det lange løp vil nok Romney være den sterkeste kandidaten, fordi han står for et mer tradisjonelt, konservativt standpunkt, sier USA-forskeren.

Hjemmesittere kan avgjøre
For en stor velgergruppe står verdier svært sterkt i presidentvalget. I en valg med to liberale kandidater, kan kristenkonservative amerikanere bidra til å avgjøre presidentvalget, mener Melby.

- For verdikonservative demokrater vil Hillary Clinton være en utenkelig kandidat. Og verdikonservative republikanere vil ha vanskelig for å stemme på Rudolph Guliani. Dette kan i verste fall føre til at rundt 20-30 millioner velgere protesterer ved å sitte hjemme på valgdagen, påpeker han.

Vil ha kompetanse
Melby tror tre faktorer vil avgjøre valget i 2008: Kompetanse, erfaring og politisk ambisjonsnivå.

- Kompetanse vil være svært viktig. Mange har tvilt på Bush-administrasjonens evne til å gjennomføre ting, særlig i forbindelse med Irak-krigen og naturkatastrofer. USA står foran alvorlige utfordringer, og derfor vil også erfaring spille inn. Og etter en periode med overambisiøs politikk, tror jeg velgerne vil ha nøkternhet og realisme i politikken, sier USA-forskeren.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere