RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- USAs ambassadør må kalles inn umiddelbart

Lysbakken
Lysbakken Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)
Sist oppdatert:
SV-leder Audun Lysbakken raser mot overvåkningsavsløringen.

Tirsdag skriver Dagbladet at USA skal ha overvåket 33 millioner norske telefonsamtaler på en måned.

Dette får SV-lederen til å rase.

- USAs ambassadør må umiddelbart kalles inn på teppet, og Norge må protestere kraftig overfor amerikanerne. Påstandene om systematisk overvåking i Norge tyder på at USA har holdt norske myndigheter for narr, sier SVs leder Audun Lysbakken.

Lysbakken beskriver avsløringen som en skandale.

- Dagens avsløringer er en skandale som gjør vanlige nordmenn utrygge. Det er regjeringens ansvar å gjenopprette tryggheten. Erna Solberg må forlange at amerikanerne legger alle kort på bordet, uttaler han i en pressemelding.

Les også: - USA overvåket 33 millioner norske mobilsamtaler
Les også: USAs overvåking av Norge: Her er reaksjonene

- Snoking i folks privatliv
SV-lederen karakteriserer det hele som «snoking i folks privatliv».

- Overvåking av et slikt omfang handler ikke om sikkerhet. Det er snoking i folks privatliv, og det er å regne oss alle som potensielle kriminelle. Slik skal ikke mennesker behandles i en rettsstat, sier SV-lederen.

- I tillegg til å kreve at amerikanerne avslutter all slik virksomhet i Norge, må regjeringen nå ta initiativ til bedre beskyttelse av nordmenns personvern. Det må bli en kjerneoppgave for myndigheter og forsvar å beskytte vanlige norske borgere mot krenkelser av vår frihet, sier Lysbakken

SV foreslår at det nedsettes en overvåkingskommisjon som skal kartlegge og vurdere den samlede overvåkingen som norske borgere er utsatt for.

Senere tirsdag avviste imidlertid sjefen for Etterretningstjenesten, Kjell Grandhagen, at USA har overvåket norske borgere. Overvåkningen skal Norge ha stått for, i utlandet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere