RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Usikker på om det er lurt med utestenging

SKEPTISK: KrF-leder Knut Arild Hareide er svært skeptisk til Frps forslag om å ta statsborgerskapet fra nordmenn som kriger i utlandet.
SKEPTISK: KrF-leder Knut Arild Hareide er svært skeptisk til Frps forslag om å ta statsborgerskapet fra nordmenn som kriger i utlandet. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Siv Jensen får lite støtte fra regjeringens samarbeidspartnere.

Etter forslag fra Frp, skal regjeringen nå utrede en lovendring som gjør det mulig å frata statsborgerskapet fra nordmenn som har deltatt i krigføring i utlandet - eller «opptrer sterkt til skade for statens vitale interesser».

- Målet er å forhindre radikalisering og terror, sier Frp-leder Siv Jensen til NRK.

Ifølge PST er det rundt 50 nordmenn som har reist til Syria for å delta i krigshandlinger, og det er disse Jensen blant annet tenker på.

Frp-lederen og flere andre Frp-ere har også tatt til orde for at islamisten og talsmannen for Profetens Ummah, Ubaydullah Hussain, bør forlate landet.

Les også: - Totalt meningsløst av Frp
Les også: Ap skeptisk til å frata fremmedkrigere passet

- Usikker på om det er lurt
Men KrF-leder Knut Arild Hareide er svært skeptisk til regjeringens utredning.

- Norge må følge internasjonale forpliktelser og kan ikke uten videre gjøre folk statsløse, sier Hareide til Nettavisen, og påpeker:

- Dessuten er jeg usikker på om det å true noen med utestenging fra landet og samfunnet er lurt, når vi vet at nettopp det å være inkludert og ha en følelse av tilhørighet kan være forbyggende mot radikalisering, sier han.

Les også: - Ubaydullah er en feig leketerrorist

STØTTER IS: Den radikale islamisten og talsmannen i Profetens Ummah, Ubaydullah Hussain, støtter krigføringen til IS. Noen av de som har reist til Syria for å krige, knyttes til gruppen.

Hareide vektlegger samtidig at KrF ikke har behandlet forslaget.

- KrF har ikke tatt stilling til forslaget og vil avvente utredningen som regjeringen skal gjøre, sier KrF-lederen.

Les også: Venter flere tusen i demonstrasjonn

- Har det noe for seg?
Heller ikke i Venstre jubler de over Frp-forslaget.

- Vi er ikke avvisende til den utredningen de setter igang, men samtidig er vi skeptisk til om det har noe for seg, sier Venstres stortingsrepresentant Iselin Nybø til Nettavisen.

Nybø er usikker på om det vil løse problemet dersom man tar fra dem statsborgerskapet.

- For det første må det være et mål med det, vi ønsker ikke at de skal reise. For det andre, blir de en mindre trussel for Norge om vi fratar dem statsborgerskapet? spør hun.

Hun sier at de er avventende til hva regjeringen måtte komme fram til.

- Det er bra at man prøver å hindre at folk reiser til Syria. Derfor må vi se på hvilke tiltak vi kan iverksette for å hindre det, sier Nybø.

- Hvilke andre tiltak tror du vil hjelpe?

SKEPTISK: Venstres stortingsrepresentant Iselin Nybø sier at hennes parti er skeptisk til om det har noe for seg å frata Syria-krigere statsborgerskapet.

- Jeg tror ikke det er ett tiltak som løser denne utfordringen. Jeg tror det handler om summen av mange ting, ikke minst handler det om åpenhet og en rekke andre ting, sier hun.

- Bryter fundamentalt
Mandag kveld samles tusenvis av mennesker i Oslo for å demonstrere mot radikal islam - mot IS og gruppen Profetens Ummah.

Noen av de som har reist til Syria for å krige, knyttes til Profetens Ummah.

- Jeg tror det er noe mange er engasjert i og bryr seg om. Derfor er det bra at det er et bredt engasjement, synes Nybø.

Hareide påpeker også viktigheten ved å ta avstand fra IS.

- Historien har lært oss hvor viktig det er å stå opp når vi møter verdier, holdninger og handlinger som bryter fundamentalt med menneskerettighetene og vårt grunnleggende menneskesyn. Dette er holdninger som muslimer i Norge vil ta avstand fra, og jeg vil oppfordre deg til å delta i demonstrasjonen mot IS sammen med dem for å stå opp mot disse holdningene og handlingene, skriver han på Facebook.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere