RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Heiko Junge (NTB Scanpix)

- Uten Sandberg, ville vi ikke hatt noe Frp over sperregrensen

Sist oppdatert:
- Han tilfredsstiller «protestvelgerne» i Frp, sier professor.

Frps nestleder på oppsigelse, Per Sandberg, er en av de mest omtalte politikerne i partiet.

- Hvorfor får Sandberg så mye oppmerksomhet, professor Frank Aarebrot?

- Han målbærer viktige ting for store deler av velgermassene til Frp. Uten slike figurer som ham, ville vi ikke hatt noe Frp over sperregrensen, mener valgforsker og Ap-sympatisør Aarebrot.

- Hvor viktig er han for partiet, nå som han ikke er med i regjering og trekker seg fra nestledervervet til våren?

- Sandberg er en meget sentral politiker. Frp lever av å få kjeft fra alle de andre, fordi de har hatt appell hos alle dem som er kritiske til politikere. En del av partiets appell er at de er et «antipolitisk», sier Aarebrot.

- Humor er ikke det man først og fremst forbinder med Sandberg, så han blir ingen klovn på Tinget de neste fire årene. Men Sandberg er en flink «utspillspolitiker» – han er flink til å fange opp saker og bringe dem frem.

- Selvmotsigelse
- Det siste året har Sandberg skrevet på sin selvbiografi «Mot min vilje», samtidig sier han at han er «sliten og demotivert» og derfor takker nei til nye topp-verv. Hvordan ser du på det?

- Det er en viss selvmotsigelse å si at man har mye å gjøre, men har tid til å skrive en selvbiografi, det er det absolutt. Sandberg sier at han «har en plan», men ingen vet hva det er.

Aarebrot sier at det typiske er å utgi memoarlitteratur mange år etter at man har gitt seg - med unntak av «Vallaboken».

- Kjempe-pr
- Men det er en annen som har gått i bresjen for Sandberg: Carl I. Hagen skrev også første bind av sine memoarer da han var i 30-årene, så han har skapt en presedens for dette, vil jeg tro.

- Dessuten - ved å gi ut boken nå, får den jo kjempe-pr. Det vet både Sandberg og forlegger Arve Juritzen, legger Aarebrot til.

- Hadde Frp som parti tjent på at Sandberg holdt en lavere profil, nå som de er i regjering for første gang?

- Det er klart at en diskusjon om personprofiler kan virke distraherende for et parti som er nytt i regjering. På den annen side gir det de nye statsrådene, med unntak av Syvli Listhaug, en viss arbeidsro. Og det trenger de.

- Kan bli irriterte
Så legger han til et annet moment:

- De som er på linje med Siv Jensen og Ketil Sovik-Olsens prinsipielle realisme, kan nok bli irriterte over hans mange utspill. Men det er også en del Frp-ere som er irriterte over at bompengene ikke forsvinner og at endringer i innvandringspolitikken går for langsomt. Dermed kan det være slik at både de som nå ønsket Frp i regjering, samt protestvelgerne som får Sandbergs bok, blir fornøyde, tror han.

Professoren legger til at:

- Vanligvis er det slik at partiene taper på splid, men jeg er ikke sikker på at det gjelder for Frp.

Aarebrot sier Sandberg representerer «Ur-Frp».

- Sandberg kommer til å være på Tinget i fire år, og det er viktig. Han treffer mange av kjernevelgerne.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere