*Nettavisen* Nyheter.

- Utrolig drøyt av Hagen

Stortingets visepresident Carl I. Hagen (Fremskrittspartiet) Foto: Cornelius Poppe/SCANPIX

- Hvis du gir Fanden lillefingeren, tar han hele hånden, sa Carl I. Hagen i hijab-debatten.

12.02.09 21:31

- Dette er utrolig drøye påstander av Hagen, sier leder i justiskomiteen, Arbeiderpartiets Anne Marit Bjørnflaten. Hun er en av dem som reagerer på hva Stortingets visepresident Carl I. Hagen (Frp) uttalte til mediene i Stortingets vandrehall torsdag.

- Gir Fanden lillefingeren
Hagen, som fra Stortingets talerstol ba om at debatten om hijab og politiuniform snarest ble løftet inn i stortingssalen, utdypet overfor TV 2 sitt syn. Her forklarte han at spørsmålet om hijab for ham er et spørsmål om det norske samfunnet mer og mer skal rette seg etter islamske skikker. På spørsmål om det ikke er mulig å vise smidighet på dette området, svarte Hagen dette:

- Nei, jeg synes ikke vi skal være smidige. Et gammelt uttrykk sier at hvis du gir Fanden lillefingeren, tar han hele hånden. Her må vi sette en stopper for den snikislamiseringen som gradvis og forsiktig skjer ved at det norske samfunn tilpasser seg de som har kommet hit.

Klikk på bildet for å forstørre.

Stortingsrepresentant Anne Marit Bjørnflaten, Arbeiderpartiet. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX

- Manglende respekt
Anne Marit Bjørnflaten sier det er trist at hijabdebatten har blitt så hissig, og hun mener den tidligere Frp-formannen viser manglende respekt for Norges muslimske minoritet.

- Politiet ønsker mer både av kvinner og minoriteter i sine rekker, og spørsmålet er hvordan vi kan få et politi som speiler det norske samfunnet og et politi som hele befolkningen har tillit til. Et forbud mot hijab kan nesten oppfattes som et yrkesforbud for muslimske kvinner, sier Bjørnflaten.

- Ingen snikislamisering
Også stortingspolitiker Akhtar Chaudhry fra SV reagerer på Hagens uttalelser.

- Jeg kan ikke se at det er noe hold i påstandene om snikislamisering. I så fall har jo også Tollvesenet og Forsvaret åpnet for det, sier Chaudhry.

- Hagen opptrer med sin karakteristikk ekstremt nedlatende ovenfor en gruppe nordmenn som har islam som religion, sier Chaudhry videre. Han mener spørsmålet om hijab i kombinasjon med politiuniform er et spørsmål om hva slags samfunn man ønsker at Norge skal være om 20 år.

- Hvis målet er et samfunn som skal være inkluderende, der alle opplever at de er likeverdige borgere, så må vi åpne for at politikvinner kan bruke hijab, sier Chaudhry og viser til at både svenskene og britene har åpnet for dette.

Justisminister Knut Storberget (Ap) og den rødgrønne regjeringen har kommet under skyts fra flere hold etter at først Politidirektoratet sa ja til hijab og politiuniform. Departementet aksepterte dette, men gjorde deretter helomvending etter strid internt i regjeringen og kritikk blant annet fra Politiets fellesforbund. Onsdag fremmet Frp et forslag i Stortinget om at det ikke skal åpnes for noen religiøse symboler i tilknytning til politiuniformen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.