RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Valget kunne blitt underkjent

(Foto: Scanpix)
Sist oppdatert:
Kommunalministeren slår hardt tilbake mot ordføreren i Drammen.

Mandag vedtok valgstyret i Drammen at det omstridte valget godkjennes. Kommunalminister Magnhild Meltveit mener utfallet ikke er like selvfølgelig.

Mandag kveld sa Tore Opdal Hansen, som er ordfører i Drammen, til TV 2 Nyhetene at kjøp av stemmer er ikke nok for å gjennomføre et omvalg.

- Noe så alvorlig som valgfusk er straffbart, men det har ingenting med godkjenning av valget å gjøre, sier Opdal Hansen.

Tidligere samme dag opplyste politiet at en mann er siktet for å ha kjøpt stemmer.

- Kan underkjenne
Dette er kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) ikke enig i.

- Hvis en kan anta at omfanget har vært så stort at det har påvirket mandatsammensetningen, så er det grunn til å underkjenne valget, sier Meltveit Kleppa til Nettavisen.

Les også: Siktet for valgjuks i Drammen

I Drammens tilfelle mener valgstyret at valgfusket og kjøp av stemmer ikke har påvirket mandatfordelingen. Men ordfører Tore Opdal Hansen kommer likevel med et spesielt eksempel overfor TV 2 Nyhetene.

- Selv om noen hadde kjøpt 1000 stemmer i Drammen, noe som fått utslag på valgresultatet, så hadde det vært straffbart. Men det hadde ikke vært grunnlag nok for å be om omvalg, sier Opdal Hansen mandag kveld.

- Misvisende
Ifølge kommunalminister Meltveit Kleppa er dette feil.

- Jeg forstår at ordføreren viser til et tenkt tilfelle, men jeg er likevel overrasket over hans eksempel. For eksempelet er misvisende.

For hadde valgfusket påvirket nettopp mandatfordelingen, ville det vært god grunn til å underkjenne valget.

- Av loven framgår det at hvis det er overveiende sannsynlig at omfanget av valgfusk har påvirket mandatfordelingen, gir det grunn for å underkjenne valget. Min umiddelbare reaksjon er at ordføreren tar feil, sier kommunalministeren til Nettavisen.

Vil gjennomgå
Magnhild Meltveit Kleppa ser svært alvorlig på valgjukset, og vil på selvstendig grunnlag vurdere alle sider ved valget - ikke bare i Drammen.

- Jeg kommer til å ta en fullstendig gjennomgang av valgloven og kommuneloven, samt den praktiske gjennomføringen av valgene, for å hindre at slike ting gjentar seg, sier Meltveit Kleppa til Nettavisen.

Les også: Etterforsker valget i Tønsberg

Hun understreker at hun ikke ønsker å så tvil om valgstyret i Drammens vurdering av saken, og avventer nå bystyrets endelige vedtak. Bystyrets første møte avholdes tirsdag.

- Vi har ikke noen grunn til å si at Drammen kommune ikke har håndtert valget forskriftsmessig. Men bystyret må nå komme med sin vurdering av saken, og så får departementet ta den til etterretning, sier kommunalministeren.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere