- Valla kan saksøke Yssen

Topp-jurister mener Gerd-Liv Valla kan saksøke både Ingunn Yssen og Fougner-utvalget. Vallas advokat utelukker ingenting.

24.04.07 17:16

Den profilerte advokaten Per Danielsen, som selv har ført svært mange rettssaker innenfor injurie, mener Valla nå kan være i ferd med å vurdere to juridiske skritt:

NA24 - din næringslivsavis

  • Saksøke Ingunn Yssen personlig.
  • Saksøke Ingunn Yssen og Founger-utvalget.

Den hemmelige rapporten fra Gerd-Liv Valla har lekket ut, og der står det blant annet at Ingunn Yssen ikke er noen «hvit ridder».

LES MER: Her er Vallas forsvarsskrift

Stabell tar saken
I helgen ble det kjent at den velrenommerte advokaten Harald Stabell er Gerd-Liv Vallas nye advokat. Han har allerede kommet med meget sterk kritikk mot LO sin håndtering av prosessen som førte til at Valla gikk av som leder for Norges største arbeidstakerorganisasjon.

Valla måtte gå etter påstander om at hun hadde trakassert og mobbet tidligere internasjonal sekreter i LO, Ingunn Yssen.

I mediene mandag ble det kjent at Stabell nå vil begjære å få utlevert alt grunnlagsmateriale fra det såkalte Fougner-utvalget. Dette utvalgets rapport ble skjebnesvangert for Valla.

Mortifikasjon
Danielsen mener at Valla kan sette i gang en ren mortifikasjonssak. Det vil si at hun vil at påstandene som har kommet mot henne fra både Yssen og utvalget, gjennom den ferdige rapporten, vil bli lagt døde og maktesløse.

- Det er lettere å vinne frem med en mortifikasjonssak enn en erstatningssak. Man vil da få en rettslig prøving om det er dekning av beskyldningene om trakassering og mobbing. Og man kan prøve dette uten å bli beskyldt for å ønske penger, sier Danielsen som tillegger at dette er noe Valla og hennes advokat Stabell ganske sikkert vurderer.

- Teoretisk sett
Han får avmålt støtte fra jusprofessor Henning Jakhelln, en av Norges fremste eksperter på arbeidsrett, i at Gerd-Liv Valla kan saksøke utvalget som gransket forholdet mellom de to.

- Teoretisk sett kan du kanskje si at hun kan saksøke utvalget. Men det skal fryktelig mye til og jeg vil si at det er et rent teoretisk spørsmål, sier han til NA24.

Han mener prosessen mot Valla har lignet en inkvisisjon og at det er et problem med utvalgets rapport at beveget seg fra en generell gjennomgang av LO-systemet, til å foreta en spesifikk gjennomgang av personkonflikten mellom de to.

Uheldig utvalg
Granskingsutvalg-modellen mener han er uheldig, blant annet på grunn av manglende gjennomsiktighet.

- Hvis dette hadde vært en vanlig rettssak, så hadde mediene kunne sittet der og referert det de hadde lyst til. Det som skjedde var at man ikke hadde den offentligheten til stede. Tvert i mot det motsatte. Det ble skapt et bilde i media..., eller for å si det på en annen måte: kom alt frem i media? sier Jakhelln til NA24

- Vil ikke gi råd
- Jeg vil ikke gi noen råd, men jeg ville opplagt vurdert dette. Slik jeg ser det hefter det rettsikkerhetssvakheter med den prosessen hun var vært igjennom. Særlig er det svakheter med de sakkyndiges vurderinger, sier Danielsen som peker på at fastleger er forpliktet til å være enig med sin pasient.

- Saken preges av fastlege-synspunkter og at det ikke har vært faktisk kontradiksjon, sier Danielsen.

- Støtter ikke kamphønene
Han mener en domstolsbehandling av dette, som et mortifikasjonssøksmål ville innebære, ville sørget for en forvarlig behandling av dette.

Men:

- Jeg vil understreke at jeg ikke støtter noen av de kamphønene. Men rent faglig er det grunlag for det Stabell nå vurderer, sier Danielsen til NA24.

Utelukker ingenting
Gerd-Liv Vallas advokat Harald Stabell har tidligere nøyd seg med å varsle omkamp om sannheten i Valla/Yssen-saken.

Men den velrenommerte advokaten vil ikke utelukke at kollega Per Danielsens spekulasjoner kan bli virkelighet.

- Jeg utelukker ikke at kan tas rettslige skritt. Men jeg har ennå ikke fått fullt innsyn og vi har ha per i dag ikke vurderte det, sier Harald Stabell til NA24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag