*Nettavisen* Nyheter.

- Valla oppleves som brutal

Ingunn Yssen og LO-leder Gerd-Liv Valla (fotomontasje). Foto: Paul Weaver/Scanpix (TV 2 Interaktiv/Scanpix)

- Å si at man er skuffet over en graviditet, er det man kan forvente å høre fra menn i 60-årene, sier Magne Lerø.

11.01.07 13:07

Les også: «Var skuffet over at jeg ble gravid»
Les også: - Valla mister troverdighet

Lerø er redaktør i Ukeavisen Ledelse. Etter å ha lest torsdagens VG der LO-toppen Ingunn Yssen sier opp etter det hun mener er mobbing fra Gerd-Liv Valla, sier Lerø at Valla har sine klare svakheter som leder.

Bakgrunnen for VGs oppslag er at Valla blant annet skal ha sagt til Yssen at hun var skuffet over at Yssen ble gravid.

«De fleste var glade på mine vegne og jeg var selvfølgelig veldig glad og dessuten i svært god form. Det føltes derfor meget underlig når LO-lederen sa at hun var skuffet over at jeg var gravid. Etter at jeg kom tilbake etter mine åtte måneder i foreldrepermisjon påpekte hun at det ikke hørte med i planen at jeg skulle få et barn», skriver Yssen i sin oppsigelse.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ingunn Yssen (Arkivbilde). Foto: Knut Falch, SCANPIX

- Kritikkverdig
- Det å gi utrykk overfor en kvinne at en graviditet ikke er ønskelig i et arbeidsforhold, er jo slik du forventer at menn i 60-årene kan komme til å si. En mann i en lederstiling er svært forsiktig med å gi slike kommentarer. Man kan tenke det inni seg, men å si det - det er jo kritikkverdig. Det er utrykk for ubetenksomhet og lite følsomhet overfor en medarbeider, sier Lerø til Nettavisen.

Han er ikke overrasket over at Vallas lederstil nå blir gjenstand for offentlig debatt.

- I Ukeavisen Ledelse har vi en serie der vi vurderer lederegenskaper etter å ha snakket med 10 til 15 personer som de har vært leder for. Vi gjennomgikk Gerd-Liv Valla i 2003. Da fikk hun en veldig lav score på evnen til å løse konflikter – det er en av hennes svake sider som leder. Den sterke form for styring som hun bedriver, fører også til at hun får lav score når det gjelder det å skape motivasjon, innsatsvilje og lagånd, sier Lerø.

Les hele artikkelen hos Ukeavisen Ledelse her (pdf-fil)

- Av verste sort
Lerø er likevel overrasket over oppgjøret som nå finner sted i offentligheten mellom de to.

- I slike konflikter som nå er oppstått mellom Yssen og Valla, så velger de fleste en sluttpakke. Yssen velger i stedet å ta et offentlig oppgjør med Valla som sjef, og fremstiller henne som en arbeidsgiver og sjef av verste sort. Det er veldig påfallende at en slik situasjon kan oppstå når de tidligere har samarbeidet – spesielt med tanke på at Yssen i sin tid ble hentet inn av Valla.

- Men selv om det som står i VG er farget av en medarbeider i konflikt, så er det neppe tvil om at Gerd-Liv Valla har opptrådt kritikkverdig. Valla fremstår som særdeles tydelig i sine tilbakemeldinger, enten det gjelder Jens Stoltenberg eller andre aktører i samfunnsdebatten. Denne saken viser at hun tydeligvis har noe av den samme måten å opptre på internt også. Valla gir krystallklare beskjeder og det skal være som hun vil ha det. Da oppleves man jo, særlig hvis man ikke er på bølgelengde, som en brutal sjef. Og det er det tydeligvis noen i LO som opplever, sier Lerø.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Scanpix)

- Valla på godt og vondt
Lerø mener Yssens offentliggjøring av konflikten får frem interessante sider ved Valla.

- Det Yssen beskriver av Vallas oppførsel, viser Valla på godt og vondt. Valla er sterk og kan få gjennomført ting. Hun kan bruke makt. Hun tar gjerne en konflikt med Jens Stoltenberg, hun gir seg ikke, hun kjemper for LOs krav. Hun er tøff i forhandlinger. Dette er hennes sterke side. Hun fremstår som en av det mest betydningsfulle og mektigste kvinner i landet med all den kraft og kompetanse hun har. Men så greier hun ikke å avpasse sin måte å være på i konfliktsituasjoner med sine medarbeidere. Da opptrer hun like sterk og like tydelig. Og da eskalerer konfliktene i stedet for at konfliktene løses, sier Lerø.

Han sier at Vallas problem ikke er noe ukjent fenomen.

- Alle ledere som har en veldig sterk side, får en tilsvarende svak side i andre situasjoner. Det er ikke uvanlig at sterke dyktige handlekraftige ledere får vanskeligheter med noen av sine nærmeste fordi de er så sterke på styring, sier redaktøren.

Valla har så langt ikke ønsket å kommentere kritikken fra Yssen i detalj. Alt Valla har sagt er at brevet fra Yssen er «urimelig. Det inneholder meningsløse og feilaktige påstander», heter det i VG.

Lerø presiserer at det bare er Yssens versjon som nå har kommet frem.

- Man vet jo ikke om Yssen faktisk kan ha hatt problemer med å kombinere rollen som småbarnsmor og det å ha en krevende lederstilling. Hvis det er tilfelle er det arbeidsgivers rett og plikt å ta dette opp. En arbeidsgiver må kunne forvente at jobben blir utført skikkelig og at man kan ta de utfordringer en lederstilling krever, sier Lerø.

- Valla i en svært vanskelig situasjon
- Dessuten er det viktig å få frem at Valla er et fornuftig og klokt menneske. Yssen har helt sikkert opptrådt på en måte som har fått Valla til å reagere. Valla har sikkert hatt gode grunner til å ta opp med Yssen at hun ikke er fornøyd med måten Yssen har løst jobben på. Valla er nemlig også en klok leder. Det er det ingen tvil om.

Lerø har ingen tro på at Valla nå vil ta bladet fra munnen og slå tilbake mot Yssen.

- Valla er nå i en svært vanskelig situasjon. Hvis hun nå rykker ut på samme måten, vil hun få veldig mye kritikk. Da angriper hun nemlig en underordnet. Nå er Valla den sterke. At ledere bruker tilsvarende ammunisjon mot en underordnet er svært uklokt og det tror jeg ikke Valla gjør, sier Lerø.

Verken Yssen eller Valla har torsdag kunnet kommentere saken overfor Nettavisen.

- Mister troverdighet
Gerd-Liv Valla mister troverdighet dersom hun har trakassert en gravid arbeidstaker, mener lederen for Stortingets familiekomite.

- LO skal være en frontorganisasjon for arbeidtakeres rettigheter. Da blir det spesielt hvis den øverste sjefen har sagt det som står i VG. Da får hun et troverdighetsproblem, sier KrFs May-Helen Molvær Grimstad til Nettavisen.

- Personalsak

Statsminister Jens Stoltenberg vil ikke kommentere saken.

- Dette vil jeg ikke kommentere. Jeg kjenner ikke saken fra andre steder enn gjennom media, sier han gjennom sin politiske rådgiver Mina Gerhardsen.

Han vil heller ikke gå nærmere inn i saken.

- Dette er en personalsak, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.