RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Våpenhvile vil ikke hjelpe

Sist oppdatert:
Bare en løsning på Israel-Palestina-konflikten i FNs Sikkerhetsråd kan skape varig fred i Libanon, mener norsk-libanesisk midtøstenekpsert.

Nazzal, som nylig har levert en doktorgrad i politisk islam ved Universitetet i Oslo, var på ferie i Libanon med sine kone og barna på tolv og åtte år, da den israelske bombingen av Sør-Libanon begynte.

Natt til lørdag kom han endelig tilbake til norsk jord, og fikk møte resten av familien. Til TV 2 Nettavisen forteller Nazzal om en strabasiøs og svært farlig ferd gjennom bomberegn fra sør i landet til Beirut.

Selv er ikke Nazzal ideologisk tilhenger av Hizbollah, han bekjenner seg til et sekulært livssyn. Det han reagerer aller kraftigst på nå, er måten Israel får fare frem på i hjemlandet hans - til dels støttet av USA.

- USA gjør vondt verre


Fredag offentliggjorde USA sin innledende fredsvisjon for Midtøsten. Lørdag ble det kjent at USA, på forespørsel fra Israel, fremskyndet forsendinger med høyteknologiske våpen til israelske myndigheter etter at offensiven mot libanesiske mål begynte.

Nazzal forteller om folks aggresjon. Folks desperate stilling. Etter hans syn er USAs opptreden med på å svekke det som er igjen av liberale og demokratiske krefter.

- Urettferdighet styrker fanatismen. De snakker om demokrati, men deres handlinger gir grobunn for fanatisme, sier han.

- I går, fredag, ble jeg pessimist. Når USA sier at de vil ha en ordentlig våpenhvile, hva betyr det? Det betyr at det vil ta tid, og at de vil la Israel bombe i kanskje ti dager til. Hjertet mitt er knust, det er umulig å beskrive hva jeg føler, men jeg tror ikke på snarlig fred. Jeg har masse små bilder av vanlige folk, folk som ikke er opptatt av ideologi, men bare av å leve livene sine. Disse menneskenes liv blir nå ødelagt.

Nazzal puster dypt og tar en kort pause, før han fortsetter:

- USA intensiverer, ved å støtte Israel, konflikten. Istedetfor å realisere Midtøsten-demokratiet de snakker om, fremprovoserer de med det mange oppfatter som hykleri økt støtte til radikale krefter. Libanon-Hizbollah-konflikten er bare et symptom på den virkelige verkebyllen: Israel-Palestina-konflikten, mener Nazzal.

Norsk-libaneseren legger ikke skjul på at det også finnes mange kritiske røster til Hizbollah innad i Libanon, noe han mener Israel forsøker å utnytte til det ekstreme.

Styrker Hizbollah-kritikere?
- Mange mener Hizbollah provoserte Israel unødig, og at provokasjonen kom på feil tidspunkt. Og ja, Hizbollah skader mange. De sender i blant raketter nær landsbyer. Det Israel nå forsøker å oppnå er å bombe Libanon sønder og sammen så nøden blir så stor at folk vender seg mot Hizbollah. Men dersom det kommer til full invasjon tror jeg det blir skikkelig med folk som samler seg for å bekjempe israelerne, sier Nazzal.

Libanons myndighter varslet for kort tid siden at de, ved en utvidet invasjon, vil sette inn hæren. Dette mener Nazzal kun vil få symbolsk betydning.

- Den libanesiske hæren er veldig liten, og har gammelt utstyr. Men hva kan de gjøre?, spør han retorisk.

Ikke bare forsterker USA Midtøsten-konflikten, de forsterker det religiøse aspektet konflikten etter hvert har blitt så preget av.

- Siden første gang Likud kom til makten i 1977 har konflikten gått mot å bli mer og mer religiøs. I min generasjon handlet det om nasjonsbygging, om å få frihet i eget land. Nå er det religiøse krefter som råder. Det skjer på grunn av en kombinasjon av en rekke faktorer, og det er dessverre meget, meget farlig. Hizbollah har, som Hamas, blitt styrket, og hele den antivestlige logikken har blitt styrket.

Farlig ideologisk
Det grunnleggende problemet for Israel i Libanon, er etter Nazzals mening, at Hizbollah-geriljaen er ekstremt ideologiske, lite korrupte, meget godt organisert og lite synlige. De opererer for eksempel i liten grad med militære baser, slik PLO gjorde, og de viser seg svært sjelden i militært utstyr.

- Israel er selvfølgelig klar over dette, og går over til sivile mål. Men jeg tror Israel har planlagt dette. Hizbollah har tatt to soldater til fange, og hele Libanon blir bombet systematisk. Hele folket må lide. Dette er noe Israel har ventet på. Det er også inntrykket til de aller fleste av dem jeg har snakket med av journalister og intellektuelle i Libanon. Alle mål er pekt ut. Jeg tror ikke det dreier seg om små feil, understreker Nazzal.

- FN må ta affære
På kort sikt håper Nazzal selvsagt på våpenhvile.

- På lang sikt må det internasjoanle forhandlinger til. Israel-Palestina-spørsmålet må inn for FN. Israel vil ikke ha internasjonale samtaler fordi de stiller så mye sterkere enn Palestina i bilaterale forhandlinger. I virkeligheten er det Israels mentalitet som må endre seg mot villighet til samarbeid. Historisk sett har jøder og muslimer levd side om side, og det kan skje igjen - forutsatt at Israel innser at de som stat i Midtøsten må bli en del av Midtøsten, ikke kjempe mot det de andre statene står for.

Doktorgradsstipendiaten tror ikke det blir spredning av konflikten til Syria eller Iran, men utelukker det ikke.

- Israel gikk til krig i Libanon, derfor er det ingen umulighet, mener han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere