RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Partileder Siv Jensen sammen med Per Sandberg, 1. nestleder i Fremskrittspartiet.
Partileder Siv Jensen sammen med Per Sandberg, 1. nestleder i Fremskrittspartiet. Foto: NTB scanpix

- Velgerne straffer Siv fordi hun er kvinne og enslig

Sist oppdatert:
Per Sandberg åpenhjertig om sitt forhold til Siv Jensen.

Onsdag lanseres boka til Frp-nestleder Per Sandberg, «Mot min vilje», der han tar et oppgjør med sin tid i partiet.

En av dem som han skriver åpenhjertig om, er Frp-leder Siv Jensen.

Sandberg har mye godt å si om sin partileder, men kritiserer henne også for flere valg hun har tatt.

- Siv stoler vi 100 prosent på
Sandberg begynte på Stortinget samtidig som Siv Jensen, og forteller i boka at han aldri var sammen med henne privat eller i partimessige sammenhenger «før hun overraskende kom bort til meg en dag og sa jeg skulle bli nestlederen hennes».

- Siv har alltid vært opptatt av å holde sitt privatliv utenfor politikken. Jeg tror ikke hun hadde omgang med noen i stortingsgruppa den gangen, på samme måte som hun heller ikke har det i dag, skriver han.

Han beskriver forholdet dem imellom som profesjonelt. Men to ganger besøkte Jensen Sandberg og kona Line på Senja, da hun var fadder for sønnen Jakob og da de giftet seg i 2010.

- Det kan nok virke underlig at Line og jeg valgte Siv som fadder til Jakob i og med at vi ikke har mer privat omgang enn det vi har. Grunnen er at Line og jeg var veldig opptatt av å velge en fadder som vi hadde tillit til, og Siv stoler vi 100 prosent på, skriver Sandberg.

Les også: - Utenkelig å ekskludere Sandberg
Les også: Sandberg: - Var nær ved å ta mitt eget liv

- En av Sivs utfordringer er at hun ikke har barn
Sandberg går tett inn på Siv Jensens privatliv i boka.

- Jeg vet at Siv er utrolig glad i barn og flink med barn. En av Sivs utfordringer er at hun ikke har barn selv, noe media indirekte bruker mot henne jevnlig, skriver Frp-nestlederen.

Han forteller at han har tatt dette opp med Frps kommunikasjonsavdeling.

- Det er viktig å vise Siv som den barnekjære personen hun faktisk er, selv om hun ikke har egne barn, står det i boka.

Sandberg mener det dessuten brukes mot Jensen, at hun er singel.

- Det er ikke alle gitt å klare å kombinere en hektisk karriere med familieliv, og jeg synes det er dypt urettferdig å bruke mot henne at hun er singel, for hun er ikke alene om det i vårt langstrakte land. Velgerne kan være nådeløse i så måte.

- Jeg tror velgerne straffer Siv fordi hun er kvinne og enslig, og spesielt fordi hun velger å ta de tøffe debattene og dermed kobles opp mot harde verdier, skriver han.

- Klarte ikke riste av oss skuffelsen
I boka skriver han også om oppturen for Jensen, fra hun ble valgt som partileder i 2006 til hun fremsto som en motkandidat til Jens Stoltenberg i kampen om å bli statsminister i 2009.

- Oppbyggingen av Siv hadde vært mer enn vellykket. Alle forgudet henne, til og med Carl og Eli, skriver Sandberg.

Men så kom nedturen - det ble ikke regjeringsmakt til tross for en oppslutning på 22,9 prosent.

- Etter valget falt partiet sammen. Lufta hadde gått ut av ballongen. Samholdet forsvant. På inn- og utpust fortalte vi oss selv hvor dårlig det hadde gått, og denne skuffelsen klarte vi ikke helt å riste av oss på flere år, står det i boka.

Sandberg mener Jensen etter valgnederlaget fikk mye dårlig rådgivning og at hun kastet seg over altfor mange «fillesaker hun kunne score politiske poeng på», noe en statsministerkandidat ikke skal gjøre, ifølge ham. Han påpeker samtidig at hun tok denne rollen tilbake, nærmest over natten, vinteren 2013.

- Siv gjorde det motsatte av Carl, hun bygget bredden i partiet og ga flere av representantene hvert sitt politiske ansvarsområde for å vise mangfoldet i partiet. Det gikk galt, skriver han.

- Det ble mange kokker, og det ble mye søl, legger Sandberg til i boka.

- Svakt lederskap etter 22. juli
Sandberg kritiserer Jensen også for måten hun håndterte 22- juli-katastrofen. Han mener hun viste «svakt lederskap da Breivik ble koblet opp mot partiet».

At hun uttalte at de kanskje burde se på retorikken sin i partiet, var ifølge ham «en fatal bommert».

- Jeg gikk rett i strupen på Siv etterpå, for det skulle vært usagt. Hun hadde implisitt erkjent at vi hadde gjort feil tidligere og erkjent at vi hadde opptrådt uanstendig. I stedet skulle hun stått med rak rygg og sagt at Frp har opptrådt med ryddighet i alle sammenhenger, også før 22. juli, skriver han.

Han mener det var feil å utsette valgkampen som følge av terrorangrepet, fordi det var viktig å diskutere politikk etter 22. juli.

- Med etterklokskapens øyne ser jeg at Frp tok på seg litt av skylda for 22. juli, helt uten rot i virkeligheten, står det videre.

- Hun kan slå oftere i bordet
Sandberg skriver også at Jensen ikke vil ha konflikter eller motsetninger.

- Selvfølgelig er dette det optimale, men som leder i et parti med sterke individualister som bare tenker på seg selv, går det ikke.

Han mener Jensen litt oftere burde slå i bordet og si: «Sånn er det bare!», som han skriver.

Sandberg beskriver også 2012 som et år «fullt av konflikter og oppgjør».

- Jeg følte at Siv hadde «dolket» meg i flere sammenhenger, skriver Sandberg. Det hele endte med en middag der han tok et oppgjør med Jensen.

- Skulle hun flytte fjell, måtte Siv ta konflikter og vise handlekraft. Jeg følte virkelig at Siv lyttet til meg denne dagen, står det i boka.

Han avslutter kapittelet om Siv slik:

- Mitt enkle budskap var og er: skal hun lykkes med å løfte Frp, må hun ut av konsensusboblen i partiet.

- Vanskelig å kommentere
Fremskrittspartiets leder og finansminister Siv Jensen er varsom med å uttale seg om boken til partiets nestleder Per Sandberg.

- Det er vanskelig å kommentere helheten i en bok jeg ikke har lest. Per har skrevet en biografi hvor han forteller sin historie. Jeg hører at han både gir ris og ros til mange, også undertegnede, skriver Siv Jensen i en epost til NTB.

- Jeg og Per har samarbeidet tett i mange år. Det at vi har vært uenige fra tid til annen, skulle bare mangle. Jeg er glad for at han er fornøyd med situasjonen slik den er i dag, fremholder Frp-lederen.

Per Sandberg sier til Nettavisen at han ikke vil kommentere boka før onsdag, da han skal holde en pressekonferanse.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere