RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)

- Venner bør ikke overvåke hverandre

Norge kan være omfattet av overvåkingsskandalen.

OSLO (NTB): Det skal ikke foregå overvåking mellom venner, mener statsminister Erna Solberg (H). Norge kan være omfattet av USAs store overvåkingsprogram.

- Jeg mener at mellom allierte, mellom venner, burde man ikke overvåke hverandre. Overvåking og terrorforebygging er en viktig del av det vi gjør i verden, men ikke mellom venner, sier statsminister Erna Solberg til NRK.

Les også: - NSA avslyttet 60 millioner telefonsamtaler i Spania

Hun er dermed samstemt med sin justisminister, Anders Anundsen (Frp), som overfor NTB før helga sa at det ikke er «akseptabelt at allierte land driver etterretning mot hverandres politiske ledelse».

Det er så langt ikke framkommet opplysninger som at norske politikere har vært overvåket av USA, men den amerikanske journalisten Glenn Greenwald sa i helga til Dagbladet at han har dokumenter fra varsleren Edward Snowden som viser at Norge kan være omfattet av overvåkingsskandalen.

Solberg ber om en edruelig diskusjon om avsløringene og minner om at etterretning er tillatt.

- Det er nemlig nødvendig å forhindre at vi får terrorangrep mot oss, men det skal skje innenfor juridiske rammer, innenfor personvernrettslige spørsmål, og det er det som er viktig å ha med hver gang man samler inn ulike typer data, sier hun.

Solberg understreker at Justisdepartementet på embetsmannsnivå fortsetter arbeidet overfor amerikanske myndigheter for å bringe på det rene «hva som faktisk har foregått, og hva som foregår». (©NTB)

Les også: Ny kryptering skal gjøre det vanskeligere å spionere på Norge

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere