RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(MDG)

- Vi er det raskest voksende partiet i landet

En ny meningsmåling gir Miljøpartiet De grønne to stortingsplasser.

OSLO (NTB): Miljøpartiet De Grønne (MDG) er i ferd med å bryte gjennom i rikspolitikken og kan bli valgets store overraskelse. En måling i VG mandag gir to stortingsrepresentanter, mens ytterligere fem-seks kan være innen rekkevidde.

- Vi er det raskest voksende partiet i landet. Dette er resultatet av målrettet arbeid siden 2007. Samtidig er det en trend i flere land at miljøpartier som oss vokser. Stadig flere velgere er frustrert over at de store, etablerte partiene er miljøsinker, sier MDGs talskvinne Hanna E. Marcussen til NTB.

Hun mener det er rom for mer miljøpolitikk og større oppslutning for alle de små partiene som kjører grønn profil i valgkampen. Det er ikke slik at vekst for MDG betyr tap for SV og Venstre.

Går utenom
- Alle grønne partier vil vinne på den utviklingen vi nå ser. Tradisjonelle regjeringspartier som Høyre og Ap vegrer seg for å ta opp motsetningene som ligger i at Norge både vil være et foregangsland for grønn politikk og et utvinningsland for olje og gass, sier Marcussen.

InFacts måling i VG gir partiet 3,8 prosents oppslutning. Det er en liten, men viktig framgang fra en måling på 3,6 prosent i Aftenposten i juni. VG-resultatet ville gitt distriktsmandater fra Oslo og Hordaland, mens opptil flere utjevningsmandater vil bli gevinsten hvis 4-prosentgrensen brytes.

Valgforsker Frank Aarebrot utelukker ikke at MDG høyst uventet kan få et par representanter på Stortinget, men noen bølge av utjevningsmandater tror han neppe vil materialisere seg.

Han viser til at både SV og Venstre er sterkt profilerte miljøpartier.

Bundet i blokker
- Men de er bundet til hver sin mast, for å si det slik, og de føler nok med all mulig grunn at MDG er en reell trussel. Det er tydelig at både Trine Skei Grande og Bård Vegar Solhjell har litt panikk, sier Aarebrot.

Han er uenig med MDGs talskvinne om at det er miljøvelgere nok til alle. Det er snarere slik at de spiser av hverandres velgere.

- Det er i underkant av ti prosent som sier de har miljø som den eneste og avgjørende sak for sin stemmegivning. Det er en begrenset gruppe som MDG fisker velgere blant, sier valgforskeren.

Han tror ikke det er realistisk, men skjønner at Miljøpartier har en drøm om jevne blokker på Stortinget og MDG på vippen.

- Miljøkampen i et større perspektiv kan imidlertid tape på dette. Hvis prisen for at MDG kommer inn på Stortinget blir at SV og Venstre kanskje faller under sperregrensen, vil det samlede antall miljøforkjempere falle dramatisk, sier Aarebrot.

Fløypartier
Valgforskeren viser til at en mobiliseringsbølge kan få inn et fløyparti eller to, det har skjedd tidligere. Både Rød Valgallianse med Erling Folkvord og Kystpartiet med Steinar Bastesen er eksempler på det.

MDGs talskvinne, Hanna E. Marcussen, mener at partiet seiler i sterk medvind og at det allerede er i ferd med å endre det politiske landskapet. Hun forteller om enorm entusiasme blant de 4.500 medlemmene og at nye strømmer til. Men de økonomiske ressursene er små, og partiet er helt avhengig av frivillig innsats.

- Vi oppfattes kanskje som et parti med én dominerende sak, men vi vedtok på vårt landsmøte i april programpunkter innenfor alle de store politikkområdene, sier Marcussen. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere