*Nettavisen* Nyheter.

- Vi er godt rustet mot finanskrisen

Finansuroen var ett av temaene da kongen leste trontalen.

02.10.08 14:24

Det 153. Storting ble åpnet med en av tidenes verste finanskriser som bakteppe. Krisen var ett av emnene kong Harald var innom i sin trontale.

- Vil følge finansuroen nøye
- I den siste tiden har det vært stor uro i de internasjonale finansmarkedene, som i noen grad også har fått virkninger i Norge. Norge er godt rustet til å takle slike situasjoner. Vi har lagt vekt på en god, moderne og sammenhengende regulering av hele finanssektoren. Rammeverket for den økonomiske politikken legger dessuten vekt på en stabil økonomisk utvikling. Regjeringen vil følge den internasjonale finansuroen nøye.

Med denne forsikringen rundet kongen av regjeringens trontale.

Tradisjonell åpning
Den høytidelige åpningen av Stortinget startet klokka 13. De kongelige og regjeringen er tradisjonen tro på plass sammen med de folkevalgte og representanter for embetsverket.

- Jeg hilser stortinget velkommen til ansvarsfullt arbeid og håper det blir til gavn for fedrelandet, sa kongen innledningsvis i talen.

Les hele trontalen her (PDF)

- Fornye velferden
- Regjeringens mål er en ny kurs for Norge. De store oppgavene skal løses i fellesskap, alle skal kunne bidra til verdiskapingen i landet og godene skal fordeles rettferdig. Skritt for skritt vil Regjeringen bidra til å fornye og forbedre velferden gjennom å dyrke mangfoldet og se mulighetene i hvert enkelt menneske. Det at vi er ulike, gjør at vi sammen står sterkere. Alle skal kunne delta i samfunnet, med det de har av ressurser. Regjeringen vil ta vare på den norske velferdsmodellen, sa kongen videre.

Forslag til etiske retningslinjer for oljefondet, arbeid for alle og bekjempelse av sosial dumping og rett til barnehageplass fra 2009. Det var noen av løftene regjeringen kom med i trontalen.

Ny tjeneste:
Nettavisen kutter boliglånet ditt (gratis)

Lover hjelp for gjeldstyngede
Videre ble det lovet handling for å hjelpe de som sliter med stor boliggjeld:

- Mange sliter med å betale gjelden sin. Regjeringen vil legge fram en stortingsmelding om bostøtten og fortsette å kjempe bostedsløshet, sa kongen i sin tale.

Trontalen er regjeringens programerklæring for det kommende året.

Følg åpningen direkte på TV 2 Nyhetskanalen

265803

Den følges av trontaledebatten. Mens trontalen og debatten tradisjonen tro går i generelle vendinger, er det langt større spenning knyttet til statsbudsjettet. Regjeringen legger fram neste års statsbudsjett tirsdag, det siste før valget i september 2009.

Gikk i ball i fjor
I fjor gikk det litt i ball for Kongen da han skulle fremføre trontalen. Han hoppet over flere viktige avsnitt. I år gikk talen uten problemer, så langt Nettavisen kunne registrere.

Les også: En skikkelig kongetabbe

Les også: En skikkelig kongetabbe

- I fjor klistret to ark seg sammen, noe vi omtalte som et «hendelig uhell», sier informasjonsrådgiver ved Det kongelige hoff, Sven Gjeruldsen, til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.Steinar sparte 25.000 på boliglånet - sjekk om du kan gjøre det samme:
Nettavisen senket Steinars rente

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag