RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Vi er rikere enn vi trodde

Sist oppdatert:
Staten sitter på enorm rikdom. - Anslagene er for lave, mener ekspert.

3400 milliarder. Det er verdien av nasjonalformuen, ifølge tall fra Nærings- og handelsdepartementet. Konsernøkonom Nils Terje Furunes i DnB NOR er mener verdiene enda større.

NA24 - din næringslivsavis

- Hva med eiendomsverdiene i NSB og Forsvaret? Hva med eierandelene i Nordsjøen, sier han og viser til at det ligger verdier for så mye som 5400 milliarder kroner i olje og gass under havbunnen, som ennå ikke er hentet opp, ifølge anslag fra Finansdepartementet.

- Toppen av isfjellet
- Oljefondet er bare toppen av isfjellet. Spørsmålet er hva vi kunne fått hvis vi hadde solgt feltene på rot, legger han til.

Furunes stiller spørsmålstegn ved om hele gigantformuen forvaltes riktig. Han mener det kunne gitt høyere avkastning om noe mer penger ble brukt på infrastruktur. På lønnsomme veiprosjekter.

- Det foreligger en nasjonal transportplan med massevis av prosjekter som ikke har nådd opp i prioriteringene, til tross for at de vil gi høyere avkastning, forteller han og viser til at kostnadssiden er enkel. Fordelene er mange.

- Du reduserer kø, tidsbruken på transport går ned. Det blir mindre ulykker, færre døde, uføre og så videre. I tillegg gir det fordeler for næringslivet i form av effektivitet. Laksen kommer fortere frem til Frankrike for eksempel, sier han.

Kan ikke bruke alt i Norge
Men han understreker det meste av disse pengene må investeres i utlandet, noe det er bred enighet om, både i politikken og blant økonomene.

- Etter anslagene i nasjonalbudsjettet ventes oljefondet å vokse med 384 milliarder kroner i år. Det er mer enn en milliard om dagen. Vi er nødt til å ta det meste av det i utlandet. Vi har ikke fysisk kapaistet til å absorbere alt dette. Vi kan bruke litt mer på vei, men mesteparten må plasseres i utlandet, sier han.

Professor i økonomi ved Universitetet i Oslo, Karen Helene Ulltveit-Moe, mener ikke vei, infrastruktur og sykehus er det viktigste å prioritere Norges rikdom på.

Stiller spørsmål ved eierskap
- Det handler ikke nødvendigvis om å kanalisere mye penger inn i norsk økonomi. Det at det er noen milliarder mer til veier som er avgjørende, blir for enkelt. Jeg stiller størst spørsmål ved størrelsen på det statlige eierskapet. Jeg ser ikke noe formål ved at staten sitter som så stor eier, sier professoren.

Ifølge henne er det viktigere for Norge å satse på flinke mennesker. Landet svømmer over av kapital.

- Det vi trenger er å gjøre Norge til et interessant land for flinke mennesker og gode selskaper. Her har vi en lang vei å gå, sier hun og viser til strenge regler for arbeidsinnvandring.

-

Tenk på alle de gode hodene vi går glipp av fordi vi har en såpass restriktiv innvandringspolitikk, sier hun og viser til Irland som et land som har vært flinke til å tiltrekke seg flinke hoder.

Gjøre Norge mer attraktivt
- Det er ikke bare å bruke mer på utdanning og forskning, man må ha rammebetingelser som gjør at vi blir attraktivt for dyktige mennesker. Jeg er mer opptatt av det, men da ønsker jeg ikke å gå sammen med de som mener at det som skal til er å senke skattenivået. Det er ikke skatten som er Norges problem, sier økonomiprofessoren.

Hun mener at de som trekker frem skattenivået i Irland som årsaken til at landet har klart seg så godt de siste årene, tar feil.

- Det var ikke bare skatt, men en bevisst innovasjonspolitikk. De var i samme kategori som Spania og Portugal. Men greide seg i stor grad bedre enn de søreuropeiske landene, sier UIltveit-Moe og viser til at EU-midler ble brukt effektivt og landet var flinke til å tiltrekke seg store selskaper.

Statens samlede formue (mill. kr.)

Statens pensjonsfond - Utland (Per 28/2 2007)

1 844 100

Statens pensjonsfond - Norge (2006)

107 000

Statens direkte økonomiske engasjement (2005)

875 000

Børsnoterte selskaper (Per 13/4 2007)

525 775

Unoterte selskaper (31/12 2006)

80 044

Totalt

3 431 918

Kilde: Nærings- og handelsdepartementet

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere