RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Vi er veldig skuffet

Sist oppdatert:
1,2 milliarder til tross - Norges forskningsråd mener det er et dårlig forskningsbudsjett.

- Vi er veldig skuffet. Veldig skuffet, sier administrerende direktør for Norges forskningsråd Arvid Hallén til NA24 om statsbudsjettet.

NA24 - din næringslivsavis

1,2 milliarder mer til forskning og 350 nye stipendiatstillinger til tross: Norges forskningsråd mener budsjettet nedprioriterer viktige nasjonale satsinger.

- En beregning viser at veldig mye av de 1,2 milliardene går til lønns- og priskompensasjon til universiteter og høyskoler, sier Hallén.

Dessuten går 112 millioner kroner til stipendiatstillinger og 342 millioner kroner til økt EU-bevilgning. Hallén mener stipendiatstillingene isolert sett er et godt tiltak, men at budsjettet i realiteten er en nedgang for Forskningsrådet.

- Mindre å rutte med
- Det betyr at det er stillstand på alle våre satsinger på særlige viktige områder - så som klima, fornybar energi og satsingen på nordområder, sier Hallén.

Med 5,4 milliarder kroner i budsjett, er det svakere enn hva Forskningsrådet fryktet.

- Vi har i realiteten mindre å rutte med, sier Hallén.

- Umiddelbart positivt
I fjor var det null nye stipendiatstillinger over budsjettet, noe Forskerforbundet er begeistret for.

- Umiddelbart ser vi at det er positivt med 350 stillinger til stipendiater. I fjor var det null og det var meget uheldig, sier Kari Kjenndalen generalsekretær i Forskerforbundet til NA24.

- Vi har et etterslep som de 350 stillingene ikke kompenserer for. Det trengs 520 stipendiatstillinger årlig, men dette er i det minste en god start, sier Kari Kjenndalen, generalsekretær i Forskerforbundet, til NA24.

- Halv fart
Noen poster innen næringsrettet forskning får mer å rutte med.

- Vi ser også at det er mer penger til næringsrettet forskning, det er også positivt, sier Kjenndalen.

Fagforbundet mener forskerbudsjettet er bedre enn i fjor.

- Vi ser at de strever med å komme i fart etter hvileskjæret. Men plattformen de har kommet opp på er bedre enn i fjor, sier Unio-leder Anders Folkestad til NA24. Han leder blant andre Utdanningsforbundet og Forskerforbundet.

- De siste årenes forskningsbudsjetter har blitt sett på som for dårlige, i forhold til at Norge skal nå et mål om tre prosent av BNP til forskning. For å nå tre prosentsmålet mener Unio blant annet at man må opp på totalt 600 stipendiater og postdoc-stillinger, sier Folkestad.

Folkestad mener regjeringen er veldig utydelig på treprosentsmålet, med andre ord om de kommer til å nå målet eller om det droppes.

Skuffet Universitet
Universitets- og høyskolerådet mener dette er et halvt skritt i riktig retning. De skryter av stipendiatstillinger og mer penger til utstyr, men er ikke fornøyd med at kuttet fra i fjor ikke er dekket opp, oppgir generalsekretær Ola Stave.

Universitetet i Bergen er skuffet over regjeringens budsjettforslag

I fjor ble basisbudsjettene for universitetene og høyskolene kuttet med nesten 275 millioner. Dette kuttet videreføres på 2008-budsjettet. Regjeringen foreslår at det bevilges midler til 350 nye stipendiatstillinger i 2008. UiB får 52 av disse.

- Det største problemet er at budsjettet viderefører kuttet i basisbevilgningen fra i fjor, samtidig som veiledningsoppgavene øker med nye stipendiatstillinger. Forpliktelser i forskerutdanningen nødvendiggjør økt basisbudsjett, da veiledningsressurser til stipendiatene må tas fra dette budsjettet, sier rektor Sigmund Grønmo i en pressemelding.

- Fjorårets budsjett ga ingen stipendiatstillinger. Det er positivt at regjeringen foreslår 350 nye stipendiatstillinger i år, men uten økte basisbevilgninger går dette ut over universitetenes handlefrihet og kan svekke både utdanning og forskning. Dette forsterkes av at vi heller ikke får midler til postdok-stillinger, understreker Grønmo.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere