RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
HALTE UT STORTINGSDEBATTEN: SVs Snorre Valen forsøkte seg på en såkalt filibuster på talerstolen i Stortinget. Bakgrunnen var lønnsoppgjøret for stortingsrepresentanter.
HALTE UT STORTINGSDEBATTEN: SVs Snorre Valen forsøkte seg på en såkalt filibuster på talerstolen i Stortinget. Bakgrunnen var lønnsoppgjøret for stortingsrepresentanter. Foto: Tore Meek (NTB scanpix)

- Vi forventer moderasjon av alle andre. Da kan vi ikke la vår egen lønnsøkning passere i stillhet

SV halte ut stortingsdebatten om politikernes lønninger.

SVs forsøk på en norsk filibuster om politikerlønninger varte i 1 time og 50 minutter. Settepresident Øyvind Halleraker måtte flere ganger minne om talereglene.

– Det blir interessant å se om stortingspresidenten er like streng med forretningsorden og taleregler når andre saker enn vår egen lønn skal diskuteres, sier SVs finanspolitiske talsperson Snorre Valen til NTB.

Les også: SV kritiserer Stortingspolitikernes lønnsvekst

Han holdt selv tre innlegg og brukte hele taletiden da Stortinget torsdag skulle vedta godtgjørelsene som gis til stortingsrepresentanter og medlemmer av regjeringen.

Vanligvis er slike debatter av meget beskjeden varighet. Så ikke i år.

Filibuster

Valen hadde på forhånd varslet at SV aktet å gjøre et forsøk på en norsk filibuster-variant om lønnsoppgjøret for politikerne. Debatteknikken er kjent fra amerikansk politikk, men ikke tillatt i Stortinget, der representantenes taletid er begrenset.

Filibuster-forsøket varte i snaut to timer, noe som er ganske puslete sammenlignet med rekordene i det amerikanske senatet.

– Vi kunne ha holdt det gående i en 20 minutters tid til med de representantene vi hadde til stede, men følte at poenget vårt hadde kommet godt fram, sier Valen.

– Hensikten var å tvinge fram en bevissthet og en debatt rundt godtgjørelsene. Vi forventer moderasjon av alle andre og påtvinger pensjonistene det. Da kan vi ikke la vår egen lønnsøkning passere i stillhet, fortsetter han.

SV-nestlederen berømmer Høyres Nikolai Astrup og Nils Aage Jegstad for å ha grepet ordet under debatten, som de eneste utenfor hans eget parti.

Enstemmig innstilling

Presidentskapet på Stortinget gikk enstemmig inn for å øke godtgjørelsene til stortingsrepresentanter og statsråder med 2,4 prosent – noe som er på linje med lønnsoppgjøret i staten og kommunen så vel som i privat sektor.

Forslaget er i tråd med innstillingen fra en uavhengig lønnskommisjon og innebærer en lønnsvekst på 21.674 kroner for stortingsrepresentanter og 38.104 kroner for statsministeren.

I henhold til innstillingen vil det fra 1. mai i år bli fastsatt godtgjørelser på 928.602 kroner for stortingsrepresentanter, 1.325.358 kroner for medlemmer av regjeringen og 1.631.346 for statsministeren og stortingspresidenten.

Til sammenligning fikk en gjennomsnittlig norsk pensjonist i år et tillegg på 2.066 kroner, tilsvarende 0,9 prosent.

Opprørt

SV mener lønnsveksten bør være den samme for toppolitikerne som for pensjonistene. Slik det ligger an nå, vil stortingspolitikerne gi seg selv ti ganger så høy lønnsvekst i kroner som det en gjennomsnittlig pensjonist får.

At Stortinget ikke engang debatterer årets trygdeoppgjør før sommeren, der pensjonistene ligger an til reallønnsnedgang for tredje år på rad, opprører Valen.

– Vi har tid til å diskutere forslag om pils i parken, men ikke trygdeoppgjøret, sier han.

Ifølge SV har en enslig minstepensjonist med 180.000 kroner i inntekt i 2014 tapt 10.700 kroner på underreguleringen av pensjoner siden 2013. I samme periode vil stortingsrepresentantene ha fått økt sin lønn med 92.023 kroner.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere