*Nettavisen* Nyheter.

- Vi har gitt et sjenerøst tilbud til bøndene

Statsminister Erna Solberg mener bøndene har fått et bra tilbud i landbruksoppgjøret. Foto: Marte Christensen (NTB scanpix)

Statsministeren tar Listhaug i forsvar

– I utgangspunktet er det slik at når en regjering legger fram et tilbud for Stortinget, så er det det man stemmer for eller imot, sier statsministeren til NTB.

Hun mener det er viktig å holde fast ved prinsippet om at det er staten som forhandler fram en jordbruksavtale. Å gjøre tilbudet til gjenstand for politisk håndverk på Stortinget, advarer hun imot.

– Det vil i så fall være ny politikk og svekke forhandlingsinstituttet for alle framtidige regjeringer, sier Solberg, som gir landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) sin fulle støtte.

– Sylvi har håndtert dette veldig bra. Vi har gitt et sjenerøst tilbud til bøndene. Det er i overkant av det andre grupper har fått, sier Solberg til NTB.

Lse også: Sinte bønder blokkerer samtlige eggpakkerier

Støttepartier i skvis

Flere steder i landet aksjonerte sinte bønder for tredje dag på rad, i protest mot statens tilbud i jordbruksforhandlingene.

Regjeringens samarbeidspartier på Stortinget, Venstre og KrF, har oppfordret landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) til å gjøre et forsøk på å gjenopplive forhandlingene. Til nå er det lite som tyder på at så vil skje.

Verken Venstre eller KrF har til nå utelukket at de kan komme til å plusse på statens tilbud, dersom det blir oversendt Stortinget i uendret form.

– Hva som blir vår konklusjon får vi komme tilbake til, sa Venstres Pål Farstad til NTB onsdag.

Også KrFs jordbrukspolitiske talskvinne Line Henriette Hjemdal har nøyd seg med å oppfordre partene innstendig om å gjenoppta samtalene.

– Forhandlingsinstituttet er regjeringens ansvar. Men i KrF forventer vi at vi blir tatt på alvor og at det blir tatt nye runder for å se om man kan komme til en enighet. Det er alle tjent med, sier hun.

Forsvarer Listhaug

Sylvi Listhaug har vært omstridt siden hun ble utnevnt til landbruksminister, men tirsdag nådde forholdet til bondeorganisasjonene et foreløpig bunnivå. Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag mener statsråden bar ved til bålet ved sin opptreden under pressekonferansen da bruddet var et faktum.

– Sylvi Listhaug har ikke båret ved til bålet. Hun har helt riktig korrigert en del av medieopplysningene som landbruket har gitt, og som ikke har vært riktige. Det er nødvendig å gjøre, svarer Solberg på spørsmål fra NTB.

Hun bemerker at bøndene har protestert tidligere også, og at disse aksjonene har «roet seg ned etter hvert».

– Tilbudet er i tråd med at vi ønsker å gjøre noen forandringer i strukturen i landbruket. Vi må sørge for at unge som investerer i landbruket framover, skal kunne leve av det, sier statsministeren. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.