*Nettavisen* Nyheter.

- Vi skal få fram fakta

- Min anmodning og mitt krav er at alle står frem og sier sitt, sier nyutnevnt leder Jan Reinås i granskningskommisjonen etter flodbølgekatastrofen.

14.01.05 15:08

- Jeg kommer til å være veldig streng på at fakta skal fram. Det forventer jeg blir respektert, sier Reinås.

Han har tro på at Utenriksdepartementet, som har fått knallhard kritikk for å være en tungrodd og hierarkisk organisasjon, skal legge alle opplysninger på bordet.

- Jeg vil minne om den store tragedien som er bakgrunnen for granskningen. Jeg forutsetter at vi skal ha ryggradd til å stå oppreist, sier Reinås.

Kort tidsfrist
Reinås kan ikke love at granskningsrapporten er ferdig til 20. april.

- Vi tar sikte på å bli ferdig, men jeg går ikke på akkord med kvalitet, sier Reinås til TV 2 Nettavisen.

- Statsminister Kjell Magne Bondevik sa forrige fredag at han tvilte på at den kommende lederen for utvalget ville synes at en så kort tidsfrist er forsvarlig?

- Det vil ikke bli levert noen rapport før vi har gjort en ordentlig jobb. Hvis vi føler at vi må ha lenger tid, vil vi ta det opp. Vi vil sette igang kvalifiserte ressurser for å få rapporten ferdig til 20. april, sier Reinås.

Fristen er svært avgjørende for hvorvidt Stortinget kan behandle saken før høstens stortingsvalg. Bli ikke rapporten ferdig til fristen, er det usikkert om Bondvik sitter som statsminister og Jan Petersen er utenriksminister når kommisjonens konklusjoner er klar.

Foreløpig er det satt av 8 millioner kroner til granskningskommisjonen.

Pårørende etter Estonia
Utvalgsmedlem Rita Eng Heflo, som er pårørende etter Estonia-ulykken, tror utvalget får en o mfattende og krevende jobb. Hun er enig med Reinås i hva som blir utvalgets viktigste oppgave.

- Det blir å sørge for at alt det som er av fakta kommer fram.

- Hvorfor sa du ja til å bli medlem?

- Det er fordi jeg er pårørende etter Estonia-ulykken, og har erfaring med hvordan det er å være pårørende i en tilsvarende situasjon. Hvis jeg kan bidra med min erfaring er det kjempebra, sier HEflo til TV 2 Nettavisen.

Fornøyd opposisjon
Ap-leder Jens Stoltenberg er svært fornøyd med at utvalget nå er utnevnt.

- Jeg ser fram til at de kommer til å ha en gjennomgang av hvordan Norge har håndtert katastrofen i Sørøst-Asia, og jeg ser fram til hvordan vi kan styrke beredskapen for framtiden, sier Stoltenberg til TV 2 Nettavisen.

Stoltenberg vil ikke trekke konklusjoner på forhånd, men sier han regner med at utvalget vil komme med forslag til hvordan Utenriksdepartementet skal kunne håndtere katastrofer på en bedre måte.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Jeg tror resultatet også kan bli at man oppretter en krisehåndteringsenhet, slik Stortinget tidligere har vedtatt. Jeg ønsker alle medlemmene lykke til, og er takknemlig for at de stiller opp. Det blir et kjempearbeid, sier Ap-lederen.

Hele opposisjonen er fornøyd med utvalgets medlemmer og mandatet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.