- Vi vil fortsette samtalene

Foto: Solum, Stian Lysberg (NTB scanpix)

KrF-leder Knut Arild Hareide har ennå ikke bestemt seg.

25.09.13 21:12

OSLO (Nettavisen): - Jeg har gitt råd om at KrF fortsetter sonderingssamtaler med Høyre, Frp og Venstre i morgen, sier KrF-leder Knut Arild Hareide like etter møtet i partiets landsstyre på Gardermoen onsdag kveld.

- Landsstyret har lagt vekt på viktige saker for oss, som familie, menneskeverd og en god distrikts- og landbrukspolitikk, sier Hareide.

Avviser rykter
Dermed avviser Hareide ryktene som gikk tidligere onsdag kveld, om at han skal ha anbefalt KrF om å ikke gå i regjering.

- Det vi kjenner til er at Knut Arild Hareide har sagt et klart og tydelig nei. Han har anbefalt partiet å ikke gå inn i regjering på basis av sonderingene. Det er en helhetlig vurdering som ligger bak, sa leder Berit Aalborg i samfunnsavdelingen i Vårt Land da hun gjestet NRKs Dagsnytt 18 onsdag.

Ifølge Aalborg er det misnøye med den sosiale profilen og innsatsen for fattigdomsbekjempelse som ligger bak Hareides råd til partiet.

- Han har sagt det til organer i partiet, det er kjent internt i KrF, sier Aalborg, som mener det skal mye til at partiet treffer en annen beslutning enn den Hareide anbefale, ifølge NTB.

Like etter klokken 21 ble det også kjent at Krf stortingsgruppe har vedtatt å fortsette regeringssonderingene.

Les også: - Sonderingene fortsetter torsdag

Venstre vil sondere videre
De fire borgerlige partiene møtte onsdag ettermiddag og kveld sine stortingsgrupper og landsstyrer for å diskutere regjeringsspørsmålet.

Like etter klokken 16 ble det kjent at Venstre og Høyre vil fortsette soneringene. Det opplyste Høyre-leder Erna Solberg og Venstre-leder Trine Skei Grande etter å ha møtt sine stortingsgrupper på Stortinget for å fortelle som sonderingsresultatet så langt.

Det var knyttet spenning til hva Venstre ville konkludere med, men stortingsgruppens klare råd til Skei Grande er å fortsette samtalene med de tre andre partiene.

Les også: - Enklest med Høyre/Frp-samarbeid

Hareide: - Ingen enkle valg i dag
KrF samlet sitt landsstyre på Gardermoen klokken 15.

- Vi skal sørge for at det blir en ikke-sosialistisk regjering. Spørsmålet i landsstyret er om KrF skal være en del av en slik regjering, sa KrF-leder Knut Arild Hareide til landsstyret før pressen ble kastet på dør.

- Dette blir krevende og det blir spennende. Det er ingen enkle valg for oss i dag. Vi må vurdere om den sosiale profilen er ivaretatt, om miljø- og klimapolitikken blir bærekraftig, om vi klarer å ta vare på familiepolitikken og om vi klarer å rette opp noe av den brutale urettferdigheten ute i verden. Hvis partiets organer mener at resultatet er godt nok, så går vi videre. Hvis resultatet ikke er godt nok, går vi i opposisjon og vil påvirke politikken fra Stortinget, sa Hareide.

Også Høyre-lederen opplyste at sonderingene fortsetter etter et møte på drøyt en time i Høyres stortingsgruppe onsdag ettermiddag.

- Jeg har fått de fullmaktene jeg trenger for å gå videre, sa Erna Solberg.

Foto: Varfjell, Fredrik

Jensen: - Enstemmig tilslutning
Frp startet sitt sentralstyremøte klokka 17.

- Vi har fått en enstemmig tilslutning til å gå videre, sa Siv Jensen etter møtet.

Hun ville imidlertid ikke kommentere ryktene om at KrF-lederen skal ha anbefalt partiet å ikke gå inn i regjering.

- Det har jeg ingen kommentar til, sa Siv Jensen.

Følg NTBs livedekning av kveldens drama:

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.