- Vi vil hjelpe folk å finne sitt parti

Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)

- Et bidrag til å løfte fram politikkens innhold, mener Nettavisens redaktør.

OSLO (Nettavisen): Mens vi teller ned til stortingsvalget, er Nettavisen på plass med en tjeneste som hjelper deg å velge riktig parti. I løpet av to timer hadde 10.284 mennesker gjennomført testen.

Valgomaten gir deg spørsmål innenfor forskjellige kategorier og ender opp med å gi deg en rangert liste over partier som samsvarer best med dine svar.

Du kan velge å ta testen med bare noen få utvalgte spørsmål, eller du kan ta en mer omfattende test, som er litt mer nøyaktig. Du har også muligheten til å vektlegge spørsmål i testen. For eksempel spørsmålet «Bør Norge redusere oljeutvinningen?» kan du vektlegge i kategoriene ikke så viktig, midt på treet eller veldig viktig.

Klikk her for å gå til Valgomat 2013

Ti år med valgtester
- I mer enn ti år har Nettavisen laget valgomater. Hensikten er å hjelpe folk til å finne det partiet som stemmer mest overens med de velgerne vektlegger og mener, sier ansvarlig redaktør Gunnar Stavrum i Nettavisen.

Han sier valgkampen ofte handler om mediestrategi og personer og at enkeltsynspunktene kan komme i bakgrunnen.

- Vi forsøker å gi et bidrag til at også politikkens innhold blir vesentlig for velgerne, sier han.

- Har du selv tatt testen?

- Ja.

- Hvor havnet du?

- Jeg vil ikke si hvilket parti jeg kommer til å stemme, men den traff det partiet jeg har tenkt på.

Gir en prosentvis oversikt
Årets valgomat fra Nettavisen er laget slik at den tester hvor mye partiene er enig med deg, og ikke hvor enig du er med partiene. Tar man testen får man en prosentvis oversikt over hvor enig man er.

Inneholder ni partier
Testen inneholder partiene Fremskrittspartiet, Høyre, Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Venstre, Kristelig Folkerparti, Rødt, Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet De Grønne.

- Vi har gjort hele testen gjennomsiktig slik at man kan klikke seg til en underside for å se hvordan man scorer mot alle partiene på alle saker. Dette har vi gjort for at man både skal se hvorfor man havner på ett parti, forteller prosjektleder Pål Nisja-Wilhelmsen.

Spørsmålene i testen er utarbeidet av Nettavisens redaksjon og fasiten som dette måles opp mot er gitt av partiene selv.

- På noen få områder har redaksjonen justert partienes svar. Dett er saker hvor det er åpenbare meninger fra partiene basert på faktisk politikk og vedtatt program. Det er 11 meninger av totalt 927 som er justert, sier Nisja-Wilhelmsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.