- Viktig å mane fram opprørsånden igjen

Lysbakken

Lysbakken Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) er overrasket over utspillet.

Tilbake fra pappapermisjon oppfordrer SV-leder Audun Lysbakken til skoleopprør. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) er overrasket over utspillet, og viser til at regjeringen prioriterer et stort lærerløft.

I sin tale til årsmøtet i Telemark SV brukte Lysbakken mye tid på å gå ut mot Solberg-regjeringens skolepolitikk. Han viste til at lærernes arbeidstid nå er under press, regjeringen vil privatisere skoler og innføre forsøk med karakterer helt ned til femte klasse.

– I sum gjør dette meg veldig bekymret. Det er viktig at både vi politikere, foreldre og lærere sier fra tidlig om at dette er en utvikling der regjeringen ikke har Skole-Norge i ryggen. Derfor er det viktig å mane fram opprørsånden igjen, sier Lysbakken til NTB.

– Mister lærere
SV-lederen mener endringene i skolen kan bli betydelig større og mer negative enn det de blåblå partiene ga inntrykk av i valgkampen.

– Da prøvde de å moderere sin profil fordi de vet at både privatisering, mer skjemavelde og rapportering, og karakterer for små barn er svært upopulært blant både foreldre og lærere, sier SV-lederen.

Han frykter at lærere kommer til å slutte dersom KS' forslag om ny arbeidstidsordning blir innført.

– Lærerne må få støtte i sin kamp mot KS' forslag om ny arbeidstidsordning. Det er veldig negativt dersom lærerne skal miste verdifull tid til forberedelser og oppfølging av elvene. KS' krav vil føre til at lærerne tvinges til å være mer på skolen når elevene ikke er der. Det frykter jeg at vil gå ut over elevene og bidra til at skolen mister dyktige lærere, sier Lysbakken.

Talen til Telemark SV i Porsgrunn var Lysbakkens første etter at han fredag avsluttet sin pappapermisjon.

– Frie forhandlinger
– Jeg synes det er litt rart at SV tre måneder etter å ha gått ut av regjeringskontorene mener at det trengs et skoleopprør i Norge. Særlig med tanke på at den største satsingen i nytt budsjett er at vi setter i gang et kjempestort etter- og videreutdanningsløft for lærerne, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen til NTB.

Statsråden oppfordrer også SV til å feie for egen dør:

– Det er verdt å merke seg at i det KS-styret som har kommet med forhandlingsframlegget, er også SV representert, så de får feie for egen dør først. SV burde også etter åtte år i regjering vite at det er frie forhandlinger mellom partene i Norge, sier Isaksen.

Han mener Lysbakkens utspill er et utslag av at SV er på defensiven og at det går dårlig på målingene.

– Når de ser at regjeringen kommer med forslag som et lærerløft, har de vel behov for å ty til stor retorikk, sier Isaksen. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.