*Nettavisen* Nyheter.

- Viktig fredspris

Lysbakken Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)

Det mener SV-leder Audun Lysbakken. Les flere reaksjoner her.

11.10.13 13:48

OPCW, Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen, ble fredag tildelt Nobels fredspris.

- Dette er en riktig og velfortjent pris. SV er glade for at Nobelkomiteen igjen setter nedrustning på dagsorden. Kjemiske våpen forårsaker forferdelige lidelser. Det internasjonale forbudet mot slike våpen er et av de viktigste fremstegene i det internasjonale nedrustningsarbeidet, sier SV-leder Audun Lysbakken.

- Spiller en viktig rolle
I sin pressemelding, vektlegger SV at:

«OPCW har bidratt til at nær 80 prosent av verdens arsenal av kjemiske våpen er destruert. Organisasjonen springer ut fra Kjemivåpenkonvensjonen (CWC), som ble åpnet for undertegning i januar 1993. CWC er regnet som den mest vellykkede nedrustingskonvensjonen. OPCW samarbeider nå med FN i arbeidet med å gjennomgå Syrias lagre av kjemiske våpen, med sikte på destruering.»

- Vi har nettopp sett kjemiske våpen anvendt på kynisk og bestialsk vis i Syria. OPCW spiller en viktig rolle i arbeidet med å destruere Syrias kjemiske våpen, og slik sett kommer denne prisen i rett tid. Den bidrar til å øke presset mot Syria for at de skal oppfylle de internasjonale forpliktelser landet har påtatt seg, og kan bidra til å hindre at kjemiske våpen brukes mot syriske sivile, sier Lysbakken.

Følg Nettavisens livesak her!

Frp: - Ikke veldig spennende
Tildelingen av Nobels fredspris til OPCW er ikke veldig spennende, men dessverre svært tidsrelevant, mener Frps nestleder Ketil Solvik-Olsen.

- Det er viktig at de får et klapp på skulderen, nå som de står foran en svært viktig jobb, sier han til NTB om organisasjonen, som nå er i gang med å fjerne Syrias kjemiske våpen.

Solvik-Olsen peker på at borgerkrigen i Syria har vist at det fortsatt er folk som er villige til å bruke kjemiske våpen i sitt eget land.

- Dette vil løfte tematikken opp på dagsordenen, og organisasjonen skal føle at den har støtte fra verdenssamfunnet. Det kan hende dette er med på å løfte oppmerksomheten nettopp i en tid der den trenger det mest, sier han.

Høyre: - Viktig anerkjennelse
Høyres nestleder Jan Tore Sanner mener årets fredspris er helt i tråd med Alfred Nobels formål.

- Den er en viktig anerkjennelse av det folkerettsbaserte nedrustningsarbeidet, sier Sanner etter tildelingen av fredsprisen til OPCW.

- Vi vet at kjemiske våpen er en av de største truslene mot menneskeheten, og nå har denne organisasjonen også et veldig viktig arbeid i Syria. Det er ingen tvil om at hvis den lykkes, vil det styrke det avtalebaserte nedrustningsarbeidet, sier Høyre-politikeren.

KrF: - Kraftig stimulans
Kristelig Folkeparti (KrF) vektlegger at prisen er en stimulans i arbeidet for å beskytte sivile

- Denne fredsprisen er en kraftig stimulans i kampen mot masseødeleggelsesvåpen og for å beskytte sivile i krig og konflikt. KrF vil gratulere Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen med årets fredspris, uttaler partileder Knut Arild Hareide (KrF).

- Pris til en suksesshistorie
Det er 20 år siden konvensjonen mot kjemiske våpen ble undertegnet. I dag er det bare en håndfull land som ikke har undertegnet og ratifisert den. Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) er satt til å gjennomføre dette viktige arbeidet. De spiller i disse dager en avgjørende rolle i samarbeid med FN for å gjennomgå og destruere Syrias kjemiske våpen.

- Dette er en pris til en suksesshistorie i verdenssamfunnet. Så å si alle land støtter dette arbeidet. Og nå vil også Syria ta et oppgjør med kjemiske våpen. Med dette gir Nobelkomiteen en ny giv i arbeidet mot masseødeleggelsesvåpen, ikke bare når det gjelder kjemiske våpen, men også arbeidet mot atomvåpen og for nedrustning generelt, sier Hareide.

Jens: - Veldig relevant
Årets tildeling av Nobels fredspris til OPCW er en viktig støtte til en organisasjon som har gjort verden til et tryggere sted, mener statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

- Dette er en veldig relevant, veldig tidsaktuell og veldig viktig fredspris, slår Stoltenberg fast overfor NTB.

Han understreker at Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) har gjort verden tryggere ved å sørge for at et stort flertall av verdens land har sluttet seg til et forbud mot kjemiske våpen.

Resultater
- Organisasjonen kan dokumentere viktige resultater. Det er få andre internasjonale avtaler som har vært så vellykket. Dette viser at internasjonalt samarbeid nytter, sier statsministeren.

- Det er en viktig pris som støtter arbeidet med å avskaffe kjemiske våpen. Slike våpen har ført til ufattelig mye lidelse opp igjennom historien, sier Stoltenberg.

Statsministeren peker på at så langt er om lag 78 prosent av verdens kjemivåpenlagre destruert, men kun en promille av lagrene som er igjen, kan skape de forferdeligste lidelser.

Barth Eide gratulerer
Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) har lagt ut følgende twitter-melding:

I congratulate the @OPCW on the #NobelPeacePrize . #ChemicalWeapons are globally banned; the time has come for their complete abolishment.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.