*Nettavisen* Nyheter.

- Vil ikke være pusekatt

LO-leder Gerd-Liv Valla mener Ingunn Yssen snakker usant, og møter henne gjerne i retten. Se hele pressekonferansen her.

12.01.07 11:16

Se hele pressekonferansen på TV 2 Sumo

FOLKETS HUS (Nettavisen): LO-leder Gerd Liv Valla slår hardt tilbake etter lederen for internasjonalt sekretariat i LO, Ingunn Yssen torsdag gikk ut i VG og hevder seg mobbet av LO-toppen. Onsdag sa Yssen opp jobben.

Bakgrunn: Her skar forholdet seg

«Ikke rot i virkeligheten»
- Jeg synes det er viktig å slå fast på vegne av LOs ledelse at det som sies ikke har rot i virkeligheten. Vi kjenner oss ikke igjen i det, sa Valla.

LO-lederen reagerte særlig på at Yssen anklager Valla for å ha uttrykt skuffelse da hun fikk vite at Yssen var blitt gravid.

«Jeg kan garantere at jeg aldri i mine leveår har blitt skuffet over noens graviditet»

Gerd Liv Valla

- Jeg kan garantere at jeg aldri i mine leveår har blitt skuffet over noens graviditet, sa Valla.

I oppsigelsen hevder Yssen at Valla reagerte med skuffelse da hun fikk høre at Yssen var gravid.

«Det føltes derfor meget underlig når LO-lederen sa at hun var skuffet over at jeg var gravid. Etter at jeg kom tilbake etter mine åtte måneder i foreldrepermisjon påpekte hun at det ikke hørte med i planen at jeg skulle få et barn.» , skriver Yssen i oppsigelsen.

Var skuffet
Valla innrømmet at ordet «skuffet» hadde dukket opp i en samtalen med Yssen.

- Yssen ringte meg, og jeg var veldig redd for hva som var så alvorlig. Hun sa da at hun var gravid. Min kommentar da var at: «å, var det ikke noe mer enn det».

- Det jeg sa til henne etter hvert, var at jeg ikke var «skuffa» over at jeg ikke fikk vite det først som nærmeste sjef, sa Valla.

- Du mener altså at Yssen snakker usant både når det gjelder skuffelsen over at hun ble gravid, og at hun anklaget deg for trakassering?

- Ja, selvfølgelig driver ikke LO trakassering av sine medarbeidere. Det har ingen rot i virkeligheten. Og når det gjelder graviditeten, ja så har jeg brukt mye tid på å si at det er faktisk usant, og det har jeg medarbeidere som har hørt på, sier Valla til Nettavisen.

Pusekatt
- Det viktige for meg er at jeg har veldig god samvittighet. Jeg vil ikke ha et image som pusekatt. Her i LO stilles det krav og det gis tilbakemeldinger. Det har LO-ledere gjort til alle tider. Hadde de ikke gjort det, hadde LO aldri vært der de er i dag, understreket Valla.

Hun avviser at skal ha en dominerende lederstil.

- Gjennom de medarbeidersamtalene jeg har hatt, har jeg ikke fått ting av en slik kaliber. Selv ikke for vedkommende det her er snakk om.

- Du har sagt et par ganger nå at du ikke er noen pusekatt. Og det har vi sett eksempler på i forhold til Stoltenberg blant annet. Men kan det tenkes at du burde vært litt mer pusekatt internt?

- Jeg opplever faktsik at jeg ganske ofte er pusekatt internt, sier LO-lederen og ler.

Rettssak
Gerd-Liv Valla sier hun imøteser en eventuell rettssak fra Ysssens side.

- Slik denne saken er fremsatt, imøteser jeg en eventuell rettssak. Vi har meget meget god samvittighet for det vi har gjort, sier Valla.

- Sånn som slike påstander nå florerer kunne det vært en fordel. Men vi går ikke rundt og ønsker rettssaker, men vi er så trygge på saken at det ikke ville vært noe problem, sier hun.

Klikk på bildet for å forstørre.

Feil
Valla avviser også Yssens påstand om at hun skal ha nektet henne permisjon for å gå på Forsvarets høyskole.

- Vi har ikke fått behandlet søknaden. For før en slik behandling må vi ha arbeidstakeren som er aktuell i tale. Det har ikke vært mulig i perioden hun har vært sykemeldt, sier Valla.

- Vil du si at LOs håndtering av denne konflikten er et eksempel til etterfølgelse for andre arbeidsgivere?

- Ja, det vil jeg si, sa LO-lederen kontant.

Under hard skyts
Ingunn Yssen, som har vært sykemeldt i fem måneder, retter skarp kritikk mot Valla i oppsigelsen. Hun hevder at LO-lederen ønsket å udugeliggjøre og ydmyke henne foran de andre avdelingslederne og den valgte LO-ledelse, skriver VG.

- Alt kontrolleres, alle settes opp mot alle og sladring premieres. Det skapes en atmosfære hvor det er lite rom for kreativitet og selvstendige vurderinger, skriver hun i sin oppsigelse.

- Jeg har ingen konflikt med Yssen, kontrer Valla.

- Lav score på konfliktløsing
Redaktør i Ukeavisen Ledelsen, Magne Lerø, sier til Nettavisen at han ikke er overrasket over at Vallas lederstil nå har blitt gjenstand for offentlig debatt.

- I Ukeavisen Ledelse har vi en serie der vi vurderer lederegenskaper etter å ha snakket med 10 til 15 personer som de har vært leder for. Vi gjennomgikk Gerd-Liv Valla i 2003. Da fikk hun en veldig lav score på evnen til å løse konflikter – det er en av hennes svake sider som leder. Den sterke form for styring som hun bedriver, fører også til at hun får lav score når det gjelder det å skape motivasjon, innsatsvilje og lagånd, sier Lerø til Nettavisen.

Likestillingsombudet vil ikke kommentere saken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.