RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Viser vellykket velferd

OECDs Norges-råd viser hvor vellykket den norske velferdsøkonomien er, mener myndighetene.

- Jeg oppfatter rapporten som en dokumentasjon på at den nordiske velferdsmodellen er vellykket, sier Roger Schjerva (SV), statssekretær i Finansdepartementet, til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Han mener at den norske rikdommen og den norske veksten er det som er vektlagt i rapporten fra den europeiske økonomiske samarbeidsorganisasjonen OECDs rapport Going for growth.

- Beskrivelsene de har av Norges økonomi som solid, sterk, og vekstkraftig er en dokumentasjon på at velferdsmodellen fungerer, hevder Schjerva.

Ifølge OECD har Norge et av verdens høyeste bruttonasjonalprodukt per hode.

LES MER: - Bruk mindre penger

- Materiell velferd
- Det tyder på at en økonomi med ganske høye offentlige utgifter og en velferdsstat fungerer godt og gir høy materiell velferd, sier Schjerva.

Men samtidig har organisasjonen flere råd til hvordan man skal sørge for å fortsette den økonomiske veksten - og de ser ikke ut som rødgrønn politikk. Økonomiprofessor Kalle Moene hevdet overfor NA24 at OECD sjelden kom med råd uten å ha støttespiller i landet. Moene hevdet også at disse rådene kunne være uttrykk for en vei som man ikke tør å uttrykke selv.

- OECD kommer alltid med fem råd. Og den rødgrønne regjeringen har ikke påvirket disse. Hele poenget er å få en uavhengig vurdering, mener Schjerva.

LES OGSÅ: - Kan ikke slappe av

Vil ikke følge råd
I rapporten foreslår OECD å privatisere flere sektorer, mest av alt telekom, bank og industrisektoren, for å sørge for konkurranse og internasjonal interesse.

- Vi er uenige i at disse sektorene skal privatiseres. Disse fungerer godt, det er viktig med sterke eiere, hevder Scjerva.

- Og det de sier om at den sjenerøse velferdsordningen må kombineres med god oppfølging av sykemeldte, det er vi enige i, sier Schjerva.

Når det gjelder jordbruker ønsker OECD at produksjonsstøtten kuttes og at støtte heller baserer på omsetning og lønn.

- Det er en gjenganger, det foreslår de alltid. Vi kommer ikke til å følge opp dette, selv om landbruket må omstilles. Vi legger ikke opp til noen dramatisk omlegging av jordbruket, sier Schjerva.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere