Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Visste at Mongstad var krevende

Foto: Jørgen Berge (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
Siste dag for høring i «månelandingen».

Tidligere Sp-leder og oljestatsråd Åslaug Haga mener det var nødvendig å etablere testsenteret på Mongstad før ambisjonen om fullskala fangst og lagring kunne innfris.

- Det hadde vært uansvarlig å ikke gå veien om testsenteret. Hadde vi gjort det, kunne vi ha endt opp med en helt annen høring, sa Haga da hun torsdag forklarte seg for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

- Ambisiøst og krevende
Hun viste til at den tekniske kompleksiteten og usikkerheten om kostnadene alene gjorde det nødvendig å etablere et testsenter.

- Vi ville få opp et fullskalaanlegg for fangst og lagring av CO2 og en verdikjede med CO2 som trykkstøtte ved utvinning på sokkelen. Alle visste at dette var ambisiøst og krevende, sa Haga.

Den tidligere Sp-lederen slo fast at Mongstad ble vurdert som et sentralt nasjonalt klimatiltak, men også som avgjørende viktig for internasjonal utvikling av klimateknologi. Norges rolle som oljenasjon ga et særskilt ansvar, mente hun.

- Det var en hype rundt dette, sa Haga og viste til postulater om at 2-gradersmålet ikke ville være innen rekkevidde uten adekvat teknologi for karbonfangst og -lagring.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!