RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
En syrisk flyktning sitter på gaten i Eminonu i Istanbul i Tyrkia i april 2015.
En syrisk flyktning sitter på gaten i Eminonu i Istanbul i Tyrkia i april 2015. Foto: Bulent Kilic (Afp)

- Vurderer å tvinge kommuene til å ta imot flyktninger

Sist oppdatert:
Norske kommuner har til nå sagt ja til 1.700 ekstra flyktninger fra Syria. For lite, mener flere organisasjoner, som vil åpne for å tvinge kommuner til å ta imot flyktninger.

– Det er noen urealistiske tall her. Kapasiteten i kommunene står ikke i samsvar med ambisjonene til stortingsflertallet, sier inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) til NRK.

Flyktninghjelpen, Norges Røde Kors og Antirasistisk Senter vil at Norge skal vurdere å bruke tvang for å få bosatt flere flyktninger i kommunene.

– Hvorfor skal akkurat dette være mennesker kommunene skal kunne velge bort? Jeg mener kommunene ikke bør ha dette handlingsrommet, sier leder Rune Berglund Steen i Antirasistisk Senter til Dagsavisen.

UREALISTISK: - Kapasiteten til kommunene står ikke i samsvar med ambisjonene til stortingsflertallet, sier inkluderingsminister Solveig Horne (Frp).

Norge i en særstilling
Seniorrådgiver i Flyktninghjelpen, Pål Nesse, sier han ikke kjenner til om det er noen andre land i Europa som lar kommunene bestemme selv om de vil bosette flyktninger eller ikke.

– Sverige har en veldig åpen modell der folk i det store og hele kan bosette seg selv. I Danmark har de en slags mellomløsning, der man innenfor regioner er pålagt å ta imot et visst antall. Nå synes jeg vi skal ta den diskusjonen også her i Norge, sier Nesse.

LES også: Kommunene utsetter å gi regjeringen Syria-svar
OG her: Kommune-ja til 1000 ekstra Syria-flyktninger

Røde Kors mener det må tas substansielle grep, for å få fart på bosettingen.

– Dagens situasjon er uholdbar, sier Annette Sørlie, seniorrådgiver for migrasjon og flerkulturelt arbeid i Røde Kors.

LES også: Kommunene får i snitt dekket 90 prosent av kostnadene med å bosette flyktninger

Vil ta det beste fra Sverige
Også SV mener Norge må tenke nytt.

– SV vil fremme forslag om et annet bosettingssystem der vi kan plukke det beste fra den svenske og den danske modellen, sier SV-leder Audun Lysbakken til Dagsavisen.

På bakgrunn av diskusjonen om hvorvidt Norge skal ta imot 10.000 syriske flyktninger, har barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) sendt brev til alle landets kommuner der hun ber om tilbakemelding på hvor mange flyktninger den enkelte kommune kan bosette i 2015 og 2016. Fristen for tilbakemelding var satt til onsdag. (©NTB)

MER her: Ber regjeringen tenke nytt om bosetting av flyktninger
OG: Sjekk hvor mange flyktninger din kommune tar imot

FLYKTNINGER: Norske kommuner har sagt ja til 1700 flyktninger - fristen for å svare gikk ut onsdag. Nå krever diverse organisasjoner at kommunene må tvinges.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere