*Nettavisen* Nyheter.

- Willy hadde fortjent bedre

ØNSKER BEDRING. Gerd Eriksen stelte sin avdøde mann Willy hjemme i mange år og ville heller ha ham der enn på sykehjem. ? Jeg håper det blir en endring slik at ikke andre opplever det vi gjorde, sier hun. Foto: Geir A. Carlsson

Dette er 73 år gamle Gerd Eriksens ønskeliste for en verdig eldreomsorg: Mange ansatte med god tid, høy kompetanse og menneskeforståelse.

25.08.13 16:25

(Fredrikstad Blad): Hun vet godt hva hun snakker om, Gerd Eriksen fra Trosvik. I fjor hadde hennes nå avdøde mann Willy fire opphold ved tre ulike sykehjem i Fredrikstad.

- Det ble både gode og dårlige erfaringer. Smedbakken var et helt nydelig sted, med ansatte som ikke visste hva godt de kunne gjøre for både Willy og meg, forteller Gerd Eriksen.

- Men den dårlige opplevelsen var så dårlig at det ikke går an. Jeg er fortsatt skuffet og sint. Jeg får ikke fred med meg selv for hvordan han hadde det. Han hadde fortjent bedre, han som var en så snill og god mann.

Verdighet i eldreomsorgen har denne uken stått på agendaen etter TV2s mange reportasjer om landets sykehjem.

Ressursmangel og krav om minimumsbemanning er noe av det sykehjemsansatte har pekt på for å kunne gi en verdig og god nok pleie.

Følte seg ikke trygg
- Jeg vet ikke hvilket parti som er best til å løse dette, de lover alle gull og grønne skoger, sukker Gerd Eriksen.

- Men sykehjemmene bør i hvert fall ha nok ansatte på jobb, slik at de har tid til å hjelpe pasientene. Og de ansatte må være flinke nok.

73-åringen ønsker ikke å henge ut noen ved å nevne sykehjemsnavn. Men ved ett tilfelle tok Eriksen ektemannen hjem fordi hun følte seg ikke trygg på at han ble passet godt nok på. Det er imidlertid oppholdet på en rehabiliteringsavdeling som gnager henne.

- Ble ikke hørt
Dit kom Willy Eriksen etter en operasjon for lårhalsbrudd. Opptreningen han skulle få, ble ikke noe av fordi det var rett før helligdager.

- Jeg ville ikke at han skulle på sykehjemmet i det hele tatt. Jeg hadde sykehusseng hjemme og kunne stelt og trent ham selv, sier Gerd Eriksen.

Ektemannen hadde Parkinson, som gjorde ham ustø og urolig, også når han lå og satt. Etter et par netter fikk han et sår på hælen fordi foten gnisset mot sengen på grunn av rykningene, ifølge Eriksen.

- Da jeg spurte om hvorfor ikke det var lagt puter under bena hans, fikk jeg bare uhøflige svar tilbake. Det såret grodde aldri og ga Willy store smerter, forteller hun.

- Hans behov ble ikke ivaretatt, selv ikke når vi foreslo helt enkle tiltak. Han ble ikke sett, mener Gerd Eriksen.

Hun fremholder at familien også ga beskjed om at han ikke måtte sitte i lenestol uten tilsyn fordi han kunne ramle ut.

- Men vi ble ikke hørt. Han datt ut og brakk lårhalsen en gang til. Da var det som om han ga opp alt. Etter ny operasjon og en måned på nytt sykehjem, Smedbakken, døde han i august i fjor.

Denne saken er levert av Fredrikstad Blad.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.