RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Scanpix)

- Wolfowitz brøt reglene

Sist oppdatert:
Verdensbanken har kommet frem til at deres egen sjef ikke følger spillereglene.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Et panel i verdensbanken har kommet frem til at Paul Wolfowitz brøt reglene når han han sto bak forfremmelsen og lønnsøkningen til sin kjæreste, men de sa ikke noe om hvorvidt Wolfowitz dager som leder er talte, ifølge Reuters.

NA24 - din næringslivsavis

Wolfowitz har fått flere dager til å komme med et svar på resultatet etter at han fikset en lukrativ avtale for sin ledsager Shaha Riza, som er en Midtøsten-ekspert i verdensbanken.

Et møte i bankens 24-nasjoners sterke styre er ventet senere i uken for å finne ut om Wolfowitz skal bli straffet for handlingene.

- Det er ingen enstemmighet på hvordan dette skal løses. Derfor har ad hoc-komiteen overlatt dette til styret, sier en kilde til Reuters.

Ga kjæresten lønnspålegg
Tidligere denne måneden ble det avslørt at Wolfowitz hadde gitt sin bankansatte kjæreste Shaha Ali Riza et lønnshopp på nærmere 1,2 millioner kroner, uten styregodkjenning, da han overtok roret i banken i 2005.

Det uavhengige organet som overvåker Verdensbankens arbeid, IEG, har kommet med knallhard kritikk mot toppsjefen etter avsløringen.

63-åringen har beklaget at han ga kjæresten lønnspålegg, men nekter å etterkomme kravet fra blant andre flere tidligere Verdensbank-topper om at han på trekke seg som sjef for banken.

Detaljerte instrukser
Det var den 11. august 2005 at Wolfowitz i detaljer skal ha skrevet ned betingelsene som Xavier Coll, verdensbankens visepresident for arbeidsformidling, skulle gi til libyskfødte Shaha Riza. Her skal det ha stått hvilken lønn hun skal få, grunnlaget for forfremmelsen og på hvilket grunnlag hennes årlige lønnsøkninger skal baseres på.

Ifølge Financial Times skal ansatte i banken hevde at betingelsene for tildelingen brøt bankens egne regler. Saken blir etterforsket av bankens eget styre.

Skattefritt
Flere medier har hevdet at Rizas nye lønn er på 193.000 dollar - skattefritt. Den gamle lønnen hennes skal ha vært på 132.660 dollar. Hun jobber nå i utenriksdepartementets Midtøsten-seksjon.

- Presidenten (Wolfowitz , red. anm.) sa 9. april at han tar det fulle ansvaret for handlingene som er tatt i denne saken. Han tilbakeholder ytterligere kommentarer av respekt for styrets gjennomgang som holder på, sier et medlem av verdensbanken til Financial Times.

Støtte fra dansende Bush
Onsdag var Wolfowitz tilstede i Det hvite hus i forbindelse med markeringen av den internasjonale malariadagen.

I tillegg til å fremføre et uforglemmelig dansenummer, tok president George W. Bush for et par uker siden seg tid til å rose Verdensbank-sjefen for hans innsats for de fattige i «steder som Afrika».

Støtte har vært sjelden kost for Wolfowitz, som i økende grad opplever å bli isolert i Verdensbanken.

Styret i Banken er tilsynelatende fast bestemt på å presse sjefen til å trekke seg, skriver New York Times.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere