RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

-Gi meg jobb, Bondevik

Sist oppdatert:
Jan Frydenlund (44) er kastet ut av arbeidslivet fordi han ikke har helse til å jobbe full tid.

- Jeg vil at statsminister Kjell Magne Bondevik skal fortelle hvordan jeg, som bare kan jobbe 50 prosent, skal få jobb når det står tusenvis av 100 prosent friske personer i arbeidsledighetskø som kan jobbe 110 prosent, sier Jan Frydelund fra Oslo til TV 2 Nettavisen.

Etter mange år i arbeidslivet, blant annet 20 år i DnB, fikk Frydenlund syn- og balanseproblemer. Dermed var yrkeskarrieren over.

- Jeg har vært på yrkesrettet attføring siden 2002, og lever nå på 66 prosent av 1999-inntekten, sier Frydenlund.

44-åringen er enig i samarbeidsregjeringens arbeidslinje, som går ut på at folk på stønader og trygd skal stimuleres til å jobbe.

Problemet er bare at ingen vil ansette ham.

- Gratis arbeidskraft
- I 2003 sendte jeg 50 søknader til forskjellige bedrifter med tilbud om å jobbe for dem uten at de måtte betale noe, siden aetat dekket utgiftene. Jeg fikk to svar, med tilbud om jobb i åtte måneder.

Etter det har det vært stopp, og Frydenlund har fått løfte om tiltak gjennom aetat, der målsetningen er å få fast jobb inn i en bedrift.

- Men det er lang ventetid for å komme inn på tiltakene. Jeg har fått brev om at jeg forhåpentligvis kan få plass i oktober eller november neste år. Jeg er heller ikke sikret en jobb etterpå.

- Presses ut
Frydenlund peker på at antallet yrkeshemmede er blitt doblet siden 2001. 315.000 nordmenn er nå uføretrygdet. I første halvår i år ble hele 16.000 nye personer uføretrygdet.

- Er du yrkeshemmet eller arbeidsledig hjelper det lite om at stadig flere bedrifter har avtaler et inkluderende arbeidsliv (IA-avtaler). Når bedriftene skal ansette nye personer, plukker de dem som er unge og friske, det er helt forståelig, sier han.

Frydenlund synes det lyder hult når Bondevik snakker om valgfrihet.

- Trygdeordningene er blitt strammet inn de siste årene for å få folk til å jobbe i stedet for å gå på trygd. Men det er hjerterått når vi ikke får jobber.

- Vi satser
Statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) sier at samarbeidsregjeringen har satset på å opprette arbeidsplasser for personer som trenger hjelp til å komme inn i arbeidsmarkedet.

- Vi øker innsatsen fra jul med arbeidsplasser som er spesielt tiltrettelagt for slike som er i en spesiell situasjon, sier Bondevik til TV 2 Nettavisen.

- Frydelund ønsker en jobb med utfordringer i en vanlig bedrift ?

- Jeg kan ikke svare på situasjonen for enkeltindivider. Men som sagt øker vi stadig innsatsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere