RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Island ett skritt nærmere EU

Foto: Falch, Knut (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Utenriksminister Jonas Gahr Støre mener Island er ett skritt nærmere en EU-søknad nå enn før valget på sagaøya.

Ved valget på Island for en drøy uke siden fikk venstresiden solid flertall i Alltinget.

– Dette øker sannsynligheten for en islandsk EU-søknad, sa Jonas Gahr Støre (Ap) i sin redegjørelse overfor Stortinget tirsdag.

Konsekvenser
Han pekte på at de pågående regjeringsforhandlingene vil avgjøre den videre håndteringen av EU saken og hvorvidt det vil vær nødvendig å avholde folkeavstemning før en søknad kan sendes.

Utenriksministeren stilte seg selv spørsmål om hvilke konsekvenser det vil få for EØS-samarbeidet dersom Island søker om EU-medlemskap.

– Så langt har ikke krisen på Island gått ut over EØS-avtalens funksjon. Dersom Island skulle beslutte å søke om medlemskap, vil regjeringen foreta en grundig vurdering av mulige konsekvenser for Norge, sa Jonas Gahr Støre.

Fornøyd
Generalsekretær Grete Berget i Europabevegelsen er godt fornøyd med at utenriksministeren ikke lenger utelukker en islandsk EU-søknad.

– Tvert imot henviser Jonas Gahr Støre til at det islandske valget for vel en uke siden øker sannsynligheten for en islandsk EU-søknad. Det er en nøktern, men realistisk vurdering, sier Berget.

– Det er et betraktelig framskritt at norske myndigheter tar muligheten for en snarlig islandsk EU-søknad inn over seg. Et EU-medlemskap for Island vil måtte få konsekvenser for EØS-avtalen. Som utenriksministeren understreker i sin redegjørelse er EØS-avtalen hovedfundamentet i Norges tilknytning til EU, påpeker Berget.

Nødvendig
– Det er godt for norsk EU-debatt at Regjeringen så klart understreker betydningen av EØS-avtalen og at den danner grunnlag for et bredt samarbeid med EU utover det indre marked, på områder som miljø, helse, utdanning og forskning, sier Berget.

– Når Støre nå varsler at regjeringen vil foreta en grundig vurdering av mulige konsekvenser for Norge ved en islandsk EU-søknad, er det meget velkomment, nødvendig og nyttig, sier Europabevegelsens generalsekretær.

Høyre kritisk
Høyre-leder Erna Solberg kritiserer imidlertid Støre, fordi han etter hennes mening ikke viser noen vilje til å gå inn i problemene Norge og EØS-avtalen vil stå overfor hvis nå Island søker EU-medlemskap.

– Hvis Island først søker, har vi dårlig tid. Vi ønsker at regjeringen allerede nå må begynne å ta inn over seg hva som kan bli konsekvensene hvis Island søker medlemskap, sier Solberg.

I sin redegjørelse la Jonas Gahr Støre vekt på at EØS-avtalen er hovedfundamentet i Norges tilknytning til EU. 15 års erfaring har ifølge utenriksministeren vist at avtalen oppfyller sin hovedmålsetting som er å sikre forutsigbare og likeverdige rammebetingelser for norsk næringsliv i EUs indre marked.

– Jeg ser det som et klart ansvar for regjeringen å arbeide systematisk for å ivareta EØS-avtalens virkemåte og integritet. Regjeringen er seg dette ansvaret bevisst, sa utenriksministeren. (ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere