*Nettavisen* Nyheter.

– Stoltenberg et overraskende navn som NATO-sjef

BLANT KANDIDATENE: Tidligere statsminister Jens Stoltenberg (Ap) er lansert som kandidat til stillingen som ny sjef i NATO. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Reaksjonene på at Ap-leder Jens Stoltenberg er blandet.

19.03.14 08:27

Stoltenbergs navn skal for alvor ha kommet med i vurderingene da USAs president Barack Obama nylig hadde samtaler med flere europeiske toppledere, ifølge den italienske avisen La Repubblica.

Avisen skriver at Stoltenberg er en het kandidat som både Obama og Tysklands statsminister Angela Merkel stiller seg bak. Det vises ikke til åpne kilder.

– Samtalene om hvem som skal etterfølge Anders Fogh Rasmussen som generalsekretær, foregår internt i NATO, sier talskvinne Laura Lucas Magnuson i Det hvite hus, i en epost til NTB.

– Overraskende

NATO-ekspert Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier sier Stoltenberg er et overraskende navn, fordi han internasjonalt har markert seg mer i spørsmål knyttet til miljø- og vaksinasjonsspørsmål enn forsvars- og sikkerhetspolitikk.

Melby er likevel ikke tvil om at den tidligere statsministeren ville egne seg godt til en slik jobb.

– Det handler blant annet om at NATO og medlemslandene blir nødt til å endre seg i årene framover, mener Melby.

– Det vil bli enormt store utfordringer med tanke på Russland. Det er en ustabil situasjon og uhyre krevende. Det vil trolig også bli tøffe tak internt i NATO om hvordan forholdet til Russland skal være, sier Melby til NTB.

– Usannsynlig

Forskningsdirektør Asle Toje ved Nobelinstituttet er mer skeptisk og angir de samme grunnene som Melby. Til NRK sier han at det er usannsynlig at Stoltenberg vil kunne få jobben.

– Jeg tror ikke at det kommer til å gå i den retningen. Det er tre grunner til det. Det første er at en skandinav, Anders Fogh Rasmussen, nettopp har hatt posten. Det andre er at Stoltenberg ikke er kjent som noen utenriks- eller sikkerhetspolitiker og det tredje er at Stoltenberg ikke har vist noen interesse for å ha en internasjonal post, sier Toje.

Ifølge NRK har flere kilder bekreftet overfor dem at Stoltenberg er Norges kandidat.

– Hyggelig

Selv sier Stoltenberg at det er hyggelig å bli nevnt, uten at det innebærer noen kommentar som sådan.

– Det er hyggelig å bli nevnt i denne type sammenhenger, men det betyr ikke at jeg bekrefter noe kandidatur, sier Stoltenberg til NTB. Han understreker at han kommer til å forholde seg til partiet og partiets organer.

Utenriksminister Børge Brende (H) ville tirsdag ikke svare direkte på NTBs spørsmål om Norge har noen kandidat til stillingen.:

– Jeg tror vi må venne oss til nå framover at det vil gå rykter rundt en så dyktig og svært erfaren politiker som Jens Stoltenberg. Vi har tradisjon i Utenriksdepartementet for at vi ikke kommenterer slike rykter, sier Brende.

Støre kan overta

Ifølge VG sier flere kilder at Jonas Gahr Støre er den opplagte kandidaten til å overta vervet som partileder hvis Stoltenberg forsvinner til NATO.

– Det er ingen annen seriøs kandidat som ny Ap-leder enn Jonas Gahr Støre. Hvis Jens blir valgt til NATO-sjef, vil det bli ekstraordinært landsmøte i Ap, sier en sentral kilde i partiet til avisen.

En NATO-utnevnelse av Jens Stoltenberg kan også være dårlige nyheter for Thorbjørn Jagland, som i dag er Europarådets generalsekretær, og som stiller til gjenvalg i juni. Norge kan nemlig ikke regne med å ha toppvervene både i NATO og Europarådet.

Flere navn

Mandag og tirsdag neste uke samles en rekke internasjonale ledere til toppmøtet i Haag om atomsikkerhet. Der deltar statsminister Erna Solberg (H) sammen med blant andre Obama og Merkel, og kanskje blir saken tatt opp da.

Også andre navn er i omløp som kandidater, som britenes forsvarsminister Philip Hammond, den polske utenriksministeren Radoslaw Sikorski og Italias tidligere utenriksminister Franco Frattini.

Neste ministermøte i NATO er når utenriksministrene samles i Brussel 1. og 2. april. (NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag