RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Tårene trillet for Obama

Sist oppdatert:
Dagfinn Høybråten begynte å grine. Se hvordan de andre politikerne reagerte da Obama vant valget.

Oslo (NTB): KrF-leder Dagfinn Høybråten ble rørt da den påtroppende amerikanske presidenten Barack Obama entret talerstolen i hjembyen Chicago natt til onsdag.

– Jeg må innrømme at tårene trillet da jeg hørte seierstalen. Jeg tror Obama vil være i stand til å mobilisere nye grupper til de store oppgavene som USA står overfor, sier Høybråten til NTB.

Han mener valget av Obama er et håndslag til minoriteter over hele verden, et tegn på at det meste er mulig.

– Det er en imponerende valgseier, som gir håp om en ny kurs for USA i internasjonal politikk. Verden trenger en forpliktende klimaavtale og 40 millioner amerikanere trenger bedre helsetjenester, sier Høybråten.

KrF-lederen er imidlertid redd for at de skyhøye forventningene til Obama gjøre det ekstra vanskelig for den nye presidenten.

– Han har selv skapt skyhøye forventninger som det er umulig å innfri på kort tid. Obama går en krevende periode i møte, sier han.

Erklærte sin kjærlighet
- Åtte års kjærlighetssorg er over, sa Venstre-leder Lars Sponheim i Stortingets spørretime onsdag morgen med tanke på at åtte år med Bush-regimet nå er over.

Han mener at Obama er en verdensleder som vil noe på viktige områder som blant annet satsing på fornybar energi i USA, en nøkkel til å løse klimautfordringene.

Sponheim sier han tror han sammen med hele verden deler en forventning om at USAs forhold til resten av kloden nå vil endre seg.

– Dersom Obama klarer å etterleve halvparten av forventningene til ham, vil det bli bra, sier han.

Ifølge Sponheim beredet George W. Bush grunnen for Obamas valgseier.

– Nøkkelen til Obamas suksess er paradoksalt nok den sittende presidentene som så mange var dyktig lei av. Men for et politisk menneske er det uhyre interessant å se at det rene talentet og intellektet, med en ualminnelig evne til å framføre sine argumenter, vinner fram.

Solberg: Store utfordringer venter
Høyre-leder Erna Solberg tror Barack Obama vil bli en god president, men minner om at enorme utfordringer ligger foran ham.

– Selv om dialogen mellom USA og resten av verden trolig vil bli bedre med Obama som president, tror jeg mange demokratiske velgere vil kunne bli skuffet, sier Solberg til NTB.

– At FN ikke fungerer, og at europeiske regjeringer ikke stiller opp med styrker, er et problem som ikke forsvinner med George W. Bush. Utfordringene i Iran, Irak, Afghanistan og Pakistan vil fortsatt være til stede, sier Høyre-lederen.

Hun peker på at Obama vil ha store problemer med å innfri forventningene til en ny økonomisk kurs på hjemmebane.

– Omstillingen vil ta tid, men jeg tror han vil klare å snu retningen.

Solberg er selv full av forventninger til USAs neste president.

– Det er bra at den nye presidenten har en klar majoritet i ryggen. Han kommer til å bli en god president. Obama har de personlige egenskapene som skal til, sier hun.

Jensen: - Krevende tid for Obama
Frp-formann Siv Jensen gratulerer Barack Obama med valgseieren. Men hun tror de høye forventningene til ham skaper stor fallhøyde.

– Jeg tror den viktigste grunnen til at han klarte å skape så stor entusiasme og forventning, er budskapet om forandring. I valgkampen har han vært utrolig flink til å skape historier om forandring, selv om jeg tror nok at noen lurer litt på hva slags forandring som kommer – det har vært litt verre å få øye på, sier Jensen til NTB.

Hun sier Obama går inn i en periode med store utfordringer i USA.

– Det er ikke tvil om at det er krevende. Den amerikanske økonomien har enorme underskudd og stor gjeld til utlandet, og mange av løftene Obama har gitt koster mye penger. Det blir krevende for ham å gjennomføre en del av løftene sine og samtidig få skikk på amerikansk økonomi. Det er nesten en umulighet, sier hun.

Navarsete: - Har en sterk kraft
Sp-leder Liv Signe Navarsete er glad for at Barack Obama er USAs neste president. Nå forventer hun ny kurs på viktige områder.

– Jeg tror vi vil se en endret utenrikspolitikk, der FN blir høyere prioritert. Det vil ha betydning for de økonomiske utfordringene kloden står overfor, men også for matvarekrisen, klimakrisen og energikrisen, sier Senterpartiets leder, samferdselsminister Liv Signe Navarsete til NTB.

Hun mener Obama har et løfterikt program i klimapolitikken, og berømmer hans budskap om behovet for helsereformer og sosial utjevning i USA.

– Dessuten vil Norge og Europa få en president som knytter tettere bånd til omverdenen, sier hun.

Navarsete medgir at de massive forventningene til Obama kan være vanskelige for den nye presidenten å innfri.

– Han har selv vært med å skape svære forventninger, og blir nødt til å levere. Men det tror jeg han vil gjøre. Obama virker å ha en sterk kraft, sier hun. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere