– Vi har ikke måttet svelge kameler

Foto: (Bergen Høyre)

Piggdekkavgiften har fått dødsdommen, åtte dager etter den ble innført. Men byrådspartiene nekter for fullstendig knefall for Frp.

09.11.06 13:01

(iBergen.no) : Et varslet mistillitsforslag fra Arbeiderpartiet tvang byrådet i Bergen inn i samtaler med sin gamle allierte Fremskrittspartiet, som senest i går gjorde det klart at de slett ikke var fremmed for tanken om å felle koalisjonen mellom Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti.

Samtalene førte til enighet om å fjerne den nyinnførte piggdekkavgiften allerede fra neste vintersesong, etter kun ett år.

– Målet med avgiften var å oppnå at 80 prosent av bilistene i Bergen skulle kjøre piggfritt. Det ser vi ut til å klare allerede i januar. Dermed ser vi ingen grunn til å belaste bilistene med denne avgiften lenger enn nødvendig, sier Høyres gruppeleder, Hilde Onarheim, til iBergen.no.

- Gjenopprettet harmoni
Hun avviser fullstendig at Fremskrittspartiet har tvunget byrådspartiene til å svelge en haug med kameler for å overleve i posisjon, og mener prosessen kun har vært del av å gjenskape harmoni på borgerlig side i Bergenspolitikken.

– Jeg føler ikke vi har måttet svelge noen kameler, tvert imot. Det var viktig for oss å få i stand et godt samarbeid med Fremskrittspartiet igjen. Nå har vi også en avtale om budsjettforhandlinger neste år, og på den måten har disse samtalene hindret at byen blir kastet ut i et totalt politisk kaos, mener Onarheim.

– Men dette hadde vel neppe skjedd uten at Arbeiderpartiet hadde varslet mistillitsforslag?

– Det presset oss i alle fall inn i en tidligere dialog om budsjettet enn det som er vanlig. Men jeg føler vi har vært ydmyke overfor Fremskrittspartiet hele tiden. Vi har hatt en del kommunikasjonsproblemer, men nå har vi fått i stand en avtale som sikrer en mer formalisert kontakt mellom partiene i tiden fremover, sier Onarheim.

Lukker døren
Byrådspartiene ser nå på innføringen av piggdekkavgiften som et engangstiltak, og Onarheim går langt i å love at bergenserne aldri igjen vil måtte kjøpe piggdekkoblater for å kunne kjøre inn i kommunen.

– Nå lukker vi døren for godt når det gjelder denne avgiften. Noe måtte gjøres for å bedre luftkvaliteten i Bergen, og det løftet tok vi år. Jeg kan vanskelig se at dette kan bli aktuelt å gjøre igjen, sier Onarheim.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.