*Nettavisen* Nyheter.

– Vold i nære relasjoner er ikke bare et kvinneproblem

TAKKET FOR MOT: Statsminister Erna Solberg takket Oslos varaordfører Libe Rieber-Mohn for at hun nylig valgte å stå fram og fortelle sin vonde historie om hvordan stefaren voldtok henne som barn.

TAKKET FOR MOT: Statsminister Erna Solberg takket Oslos varaordfører Libe Rieber-Mohn for at hun nylig valgte å stå fram og fortelle sin vonde historie om hvordan stefaren voldtok henne som barn. Foto: Fredrik Varfjell (NTB scanpix)

Solberg vil bekjempe familievold med åpenhet.

08.03.14 15:08

LOFTHUS/OSLO (NTB-Kjell T. Barøy) – Bruk kvinnedagen til å starte en kamp for åpenhet om vold mot kvinner og vold i nære relasjoner, oppfordret statsminister Erna Solberg (H) da hun åpnet årsmøtet i Hordaland Høyre lørdag.

Statsministeren minnet om at regjeringen for kort tid siden fikk en alarmerende rapport som viser at en av ti kvinner har blitt utsatt for voldtekt. Andre rapporter viser at mange barn, kanskje rundt 5 prosent, utsettes for grov fysisk vold i Norge, og at langt flere er vitne til vold mellom foreldrene.

– Vold i nære relasjoner er ikke bare et kvinneproblem, men et samfunnsproblem, sa Solberg.

Valgt parole

Statsministeren fortalte at parolen hun har valgt seg på årets kvinnedag, er «Stopp volden mot kvinner!»

Solberg takket Oslos varaordfører Libe Rieber-Mohn for at hun nylig valgte å stå fram og fortelle sin vonde historie om hvordan stefaren voldtok henne som barn.

Klikk på bildet for å forstørre.

Libe Rieber-Mohn.


– Med din åpenhet bygger du ned tabuer og skam slik at flere våger å være åpne. Slik at flere våger å be om hjelp og våger å anmelde vold. Din åpenhet bidrar til å bekjempe vold i nære relasjoner. Det fortjener du en stor takk for, sa statsministeren.

Kamp på flere plan

Solberg varslet at kampen mot familievold og overgrep skal kjempes på flere plan: Gjennom å bygge ned skambelagte tabuer rundt vold som begås i vårt sterkeste fellesskap, familien,

– Terskelen er høy, både for å fortelle om volden til andre rundt deg, og å anmelde til politiet, sa Solberg

Hun sa det også trengs lokale handlingsplaner i kommunene for å bygge kompetanse og bedre samarbeidet mellom barnevern, helsesøster, skole og barnehage.

– Fjerne flaskehalser

– Vi må sørge for et godt hjelpetilbud i kommunene. Vi må også ha en straffesakskjede som henger sammen, gode og tilgjengelige krisesentre og sterke hjelpeorganisasjoner, sa hun.

Statsministeren påpekte også at det er behov for bedre kompetanse i politi og rettsvesen, og at flaskehalsene som hindrer at barn avhøres i tide, må fjernes,

– Voldsofre må også få bedre informasjon om samfunnets tilbud, sa statsministeren.

Hun varslet at arbeidet som tidligere regjeringer har gjort på dette området, vil bli forsterket. (©NTB)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.