*Nettavisen* Nyheter.

100-åring lekset opp for Jens

Med krystallklar stemme kom Haakon Lie med klare krav og advarsler til Ap-leder Jens Stoltenberg på sin 100-års markering.

22.09.05 21:29

- Utfordringen nå er forskning, utvikling og revitalisering. Vi bør kanalisere midler fra oljefondet som utelukkende skal brukes til forskning, sa Lie i sin tale til Det Norske Arbeiderparti.

Mellom 400 og 500 personer reiste seg og applauderte varmt da den levende myten ble trillet inn i rullestol i kongresshallen i Folkets hus i Oslo torsdag. Og det sterke engasjementet og gløden til veteranen boblet fram i Lies tale.

-40 prosent av elevene i videregående skole dropper ut av skolen. Hvis vi ikke skaffer dem lærlingeplasser, blir de Norges framtide arbeidsledige. Og så er det fattigdommen. Det er 10-15 år siden Oddvar Nordli og veterangruppa på Hedmark kom med tall som viser at 30.000-40.000 norske barn lever under fattigdomsgrensa, sa Lie og fortsatte:

- Det står en skamstøtte i Norge i 2005. Levealderen på vestkanten i Oslo er 80 år, mens levealderen i Oslo øst tilsvarer levealderen i utviklingsland. Dette må Jens sette høyt på dagsordenen.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Bruk oljepengene
Det var på ingen måte en tilbakeskuende og mimrende jubilant som igjen fanget oppmerksomheten til en fullsatt sal. Lie brenner for at Ap må sikre framtiden for landets innbyggere.

- Det er langt tryggere å sette midler inn i forskning og utvikling enn i et pensjonsfond. Det siste jeg ønsker å se er at den norske nasjonen elver at renter i stedet for å skape noe nytt. Hvem vet hva pensjonsfondet er verdt om 20-40 år, spurte Lie, og minnet om børskrakket i 1929.

- Ingen kan vite hva som kan ramme fondet om 20-40 år, vi må arbeidsplasser, det er en helt annen trygghet enn et papirfond.

- Aldri sint far
Lies temperament er en kjent sak, men både Jens Stoltenberg og hans nære medarbeider, tidligere organisasjonssekretær og statssekretær Paul Engstad understreket at temperamentet gjelder hans glød for de politiske sakene.

- Vi som jobbet med deg opplevde aldri at du var sint på oss. Og da en Høyremann spurte din datter Karen om hvordan det er å ha en slik sint far, svarte hun: «Jeg har aldri opplevd far sint», sa Engstad.

- Du er unik
- Jeg kan ikke få sagt det tydelig nok: Du er enestående. Du er unik, sa Jens Stoltenberg i sin tale til Lie.

Jens Stoltenberg la vekt på tre ting i sin tale. Det første var Lies utrettelige kamp for kvinners rettigheter, lenge før andre begynte å tenk i de baner. Det andre var at han alltid har vært opptatt av at kvaliteten på et velferdssamfunn skal måles etter hvordan de som er dårligst stilt har det.

- Og sist men ikke minst, hans utrettelige kamp for demokratiet og friheten, sa Stoltenberg.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag