*Nettavisen* Nyheter.

110 millioner til barnevernet

Foto: Solum, Stian Lysberg (SCANPIX)

I tillegg ønsker barneministeren flere ansatte i det kommunale barnevernet.

15.05.09 20:02

Regjeringen bevilger 110 millioner kroner mer til det statlige barnevernet.

- Flere klienter og økte pensjonskostnader er årsaken til påplussingen i revidert nasjonalbudsjett, sier barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt (Ap) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Regjeringen regner nå med at det blir en samlet aktivitetsvekst på fire prosent i det statlige barnevernet i år. Det omfatter barnevernsinstitusjoner, fosterhjem og hjelpetiltak i hjemmet.

Flere stillinger
I tillegg mener ministeren at det må bli flere stillinger i det kommunale barnevernet.

- Arbeidsoppgavene i det kommunale barnevernet har økt betydelig i de senere årene, samtidig som antall stillinger ikke har økt tilsvarende. Regjeringen mener derfor det er behov for å tilføre barnevernet i kommunene ressurser for å tilsette flere fagfolk og for å stimulere til interkommunalt samarbeid, sier Huitfeldt.

Ministeren peker på at kommunene nå får en solid vekst i såkalte frie inntekter og antyder at kommunene derfor må prioritere barnevern.

- Det er ønskelig både å styrke kapasiteten og kvaliteten i det kommunale barnevernet, sier Huitfeldt.

Tidlig hjelp
- Dette er viktig for å kunne yte bedre hjelp til de barna som har behov for det, og for at barna i større grad skal kunne få hjelp før problemene blir så store at det er nødvendig med mer omfattende og kostnadskrevende tiltak fra barnevernets side.

Hun viser til fylkesmennenes tilsyn som har avdekket at de tidsfristene som er gitt i barnevernloven blir brutt i en del kommuner.

- En styrking av det kommunale barnevernet vil avhjelpe dette problemet og sikre en bedre oppfølging av barna. Dette vil bidra til å ivareta barnas rettsikkerhet.

Barne- og likestillingsdepartementet vil fram mot statsbudsjettet for 2010 vurdere hvordan kvaliteten i det kommunale barnevernet kan sikres. Det skal blant annet skje i dialog med kommunenes interesseorganisasjon, KS.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.