15-åring fengsles i julen

Foto: Thomas Bjørnflaten / SCANPIX

Knut Storberget krever at Justisministeren må gripe inn etter at en 15 år gammel gutt må sitte i varetekt i julen fordi Høyesterett avviste kjæremålet hans.

12.12.04 10:35

Gutten er tiltalt for voldtekt og har sittet i varetekt siden 30. august. Denne uken avviste Høyesteretts kjæremålsutvalg guttens kjæremål, slik at han må sitte i varetekt frem til saken kommer opp i januar.

Aftenposten skriver at årsaken til at gutten ikke kan få lukket barnevernsplass, er at han bare har begått ett lovbrudd, og ikke flere.

- Det er et paradoks at vi har hjemmel for å putte barn i fengsel, men ikke anledning til å skaffe dem barnevernsplass. Her må justisministeren rydde opp. Jeg er mye mer tilhenger av å ha denne gutten bak en låst barnevernsdør enn en låst celledør, sier Storberget til avisen.

Foto: Thomas Bjørnflaten / SCANPIX

Politiet frykter at 15-åringen skal stikke av hvis han blir løslatt.

- Vi kjenner ikke forhistorien til denne gutten, han har bare vært i landet side i vår. Ett enkelt kriminelt forhold, som han ikke en gang er dømt for, er ikke nok til å få ham inn på en lukket barnevernsplass. Å ha ham i varetektsfengsel er åpenbart ikke ideelt, og det er problematisk at vi ikke har noen andre alternativer. Dette er et problem jeg tror vi kommer til å møte igjen og igjen. Det finnes ikke noe godt opplegg for situasjoner som dette, sier politiadvokat Øyvind Holst ved Oslo politidistrikt til Aftenposten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.