RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

20 prosent flere fullfører på superskolene

Foto: Sigurdsøn, Bjørn (SCANPIX)
NTNU-professorer med nye funn.

Professor i samfunnsøkonomi på NTNU, Torberg Falch, har sammen med NTNU-kollega Bjarne Strøm sett nærmere på kvalitetsforskjeller i den videregående skolen i Norge.

De påviser at det er stor variasjon i kvaliteten på de videregående skolene.

- For eksempel er sannsynligheten for å fullføre videregående opplæring 15-20 prosentpoeng høyere på de beste skolene enn på de svakeste skolene, sier Falch til Nettavisen.

Toberg Falch

- Best der det er lite frafall
Han sier derfor at bedre kvalitet på skolene kan bidra mye til å redusere frafallet.

- Et annet interessant funn er at resultater på eksamen er best på skoler som har lite frafall. Det er ikke slik at skolene må prioritere mellom å satse på gjennomføring og faglig nivå. De gode skolene får til begge deler; de som lykkes med fullføring har typisk også høyt læringsutbytte.

- Hva er de viktigste kvalitetsindikatorene?

- Kvalitet i videregående opplæring er mye mer enn fullføring og frafall. Fokuset må nå vris mer i retning av ferdighetsnivået til elevene, mener Falch.

- Får til mye - samtidig
- Hvorfor mener dere at suksess-skoler får til alt? Hva går lettere i medvind?

- Det ser ut som at gode skoler er i stand til å fokusere på mange kvalitetsaspekter samtidig. Kanskje er det slik at høy faglig kvalitet og stor elevinnsats, som gir bedre eksamensresultater, også bidrar til mindre frafall, spør han.

- Klassestørrelse ikke avgjørende
- Hvor store bør klassene maks være for full uttelling?

- Det er ingenting som tyder på at skolekvaliteten som elevene opplever er knyttet til klassestørrelse. Klassene er mindre på små skoler, spesielt i fag som ikke er obligatorisk. Hvis klassestørrelse var viktig skulle man forvente bedre resultater på små skoler enn på store skoler. Vi finner ingen slik sammenheng, sier Falch.

De to forskerne har publisert funnene i Tidsskrift for samfunnsforskning.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere