RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

30 års fengsel for terrorhandlinger

Foto: Karlsen, Anette (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Regjeringen foreslår å skjerpe straffene.

Justis- og bereskapsminister Grete Faremo la tirsdag fram flere nye lovendringer for å hindre terror på norsk jord.

Regjeringen foreslår å innføre 30 års strafferamme for grove terrorhandlinger, og at idømt fengselsstraff for grove terrorhandlinger ikke skal foreldes.

- Straffbart å forberede
Det skal bli straffbart å forberede terrorhandlinger, motta terrortrening og delta aktivt i terrororganisasjoner.

- Vi vil skjerpe terrorlovgivningen for å sette politiet bedre i stand til å forebygge og bekjempe soloterrorisme, sier Faremo.

Lovendringene kommer som følge av regjeringens oppfølging etter 22. juli-kommisjonens rapport.

- Alle typer forberedelser
Regjeringen foreslår altså et forbud mot å forberede terrorhandlinger. Bestemmelsen gjelder også forberedelser gjort alene, såkalt soloterrorisme.

- Dagens trusselbilde viser at terror kan utøves på mange ulike måter. Forslaget tar høyde for dette ved å ramme alle typer forberedelser til terror. Det avgjørende for straff vil være hvor langt gjerningspersonen har kommet i forberedelsene, ikke hvilke gjenstander som er brukt, sier Faremo.

Den som mottar opplæring i metoder og teknikker for å utføre terrorhandlinger, skal også kunne straffes. I dag rammes bare den som gir slik opplæring.

- Dette vil ramme deltakelse på treningsleirer hvor det gis opplæring i terror. Forslaget omfatter også lovlig opplæring, som for eksempel jegerprøvekurs, dersom det kan bevises at vedkommende har bestemt seg for å bruke ferdighetene til terror, sier ministeren.

- En global trussel
Regjeringen foreslår også å kriminalisere deltakelse i terrororganisasjoner.

- Terrorisme er en global trussel mot demokrati og fredelig sameksistens. Norsk lovverk må gjenspeile dette, sier Faremo.

Utover Taliban og Al-Qaida, blir det opp til norske domstoler å avgjøre hvilke organisasjoner som er terrororganisasjoner. Det blir ikke straffbart bare å være medlem i en terrororganisasjon. Det er en forutsetning at deltakelsen er aktiv.

Regjeringen vil utvide bestemmelsen slik at det blir straffbart å ha befatning også med deler, utstyr eller andre gjenstander som kan brukes for å lage eller bruke skytevåpen og sprengstoff. Dermed vil blant annet befatning med ingredienser til sprengstoff også rammes.

Den såkalte «mafiaparagrafen» utvides også for å bli mer anvendelig på løsere grupperinger og nettverk.

- Bestemmelsen skal i større grad ramme det som mange i dag regner som organisert kriminalitet, det vil si små og store grupperinger, nettverk og ulike organisasjonsformer, fra det strengt hierarkiske med en klar leder til de løse strukturene uten en klar, fast ledelse, opplyser Faremo.

Les mer om lovendringene her (ekstern lenke)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere