RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

40 millioner til «tsunami-enhet»

(Reuters/Scanpix)
Sist oppdatert:
Tirsdag bevilger Stortinget millionene som skal få en helt ny nasjonal kriseenhet opp å stå.

De 28 nye millionene er en direkte konsekvens av den elendige krisehåndteringen i kjølvannet av tsunamien i julen 2004.

- Viktig
- Vi aner ikke når neste krise kan inntreffe, så det er viktig at vi får dette på plass nå, sier saksordfører for ekstrabevilgningen i justiskomiteen, Elisabeth Aspaker fra Høyre.

Krisestøtteenheten (KSE) er en oppfølger av forslag fra det såkalte Reinås-utvalget, som kom med knusende kritikk av myndighetenes, og da spesielt UDs, handlemåte de første dagene etter flodbølgekatastrofen.

40 millioner
- Vi fikk en dyrkjøpt lærdom sist, som viste at det er viktig at vi kan agere raskt, sier Aspaker. Hun hadde en enkel jobb med å lose saken gjennom i justiskomiteen – innstillingen er nemlig enstemmig.

Bevilgningen kommer på toppen av 11 millioner kroner den forrige regjeringen la på bordet. Totalt bruker altså staten 40 millioner kroner i 2006 på å få dette på plass.

Skal bistå regjeringen
Kriseteamet skal holde til i høyblokka i Regjeringskvartalet og ha 6 til 8 ansatte. I tillegg skal enheten i krisesituasjoner kunne utvides med forhåndsutpekt personell etter avtale med andre departementer og direktorater. Det vil være administrativt og faglig underlagt Justis- og politidepartementet.

Den 26. desember 2004 utløste et undersjøisk jordskjelv av styrke 9,0 utenfor øya Sumatra i Indonesia en tsunami. Enorme bølger skyllet over øyene i Bengalbukta og kystområder i strendene i Indonesia, Malaysia, Thailand, India, Sri Lanka, Somalia og over Maldivene.

Rundt 220 000 mennesker døde, halvannen million ble husløse. Så mange som 1/3 av de omkomne var barn.

Mange europeiske turister mistet livet i Thailand. 84 nordmenn omkom.

I den første tiden var situasjonen her hjemme meget uoversiktelig, og det ble i ettertid klart at norske myndigheter ikke hadde noen ordentlig kriseberedskap.

Kriseenheten som nå etablereres er en direkte konsekvens av kaoset i 2004.

Målet med det hele å styrke evnen til å bistå norske borgere i utlandet i krisesituasjoner, samt å styrke krisehåndteringen på strategisk nivå. KSE skal bistå det departementet som får en krise i fanget, samt Regjeringens kriseråd.

Nasjonale kriser også
I sin begrunnelse for å bevilge pengene skriver justiskomiteen blant annet følgende:

«Erfaringene fra fredstidskriser som tsunamien i Sørøst Asia, legionellautbruddet i Østfold og flommen i Trøndelagsfylkene sist vinter, har etter komiteens oppfatning understreket betydningen av at statlige myndigheter styrker beredskapen og bygger opp et robust og velfungerende krisestøtteapparat. Offentlige ressurser må koordineres på tvers av fagdepartementene slik at hjelpearbeidet kan foregå målrettet og effektivt.»

Teamet skal altså også bistå ved nasjonale kriser.

På plass
Deler av det hele er allerede på plass. Fra nyttår ble det etablert en midlertidig løsning med personell fra hovedredningssentralene, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap og Politidirektoratet. Lokaler er på plass, og disse har redet grunnen for de som skal flytte inn i enheten permanent.

Stillingene er lyst ut, og når Stortinget har sagt ja til de 28 millionene tirsdag starter ansettelsesprosessen og etableringen på alvor. Enheten skal være forberedt på absolutt alt som kan skje

.- Vi tror vi har lagt et godt grunnlag, sier Per Brekke, som har ledet arbeidet med enheten fra nyttår.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere