RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Berit Roald/NTB Scanpix

60.000 utlendinger får OL-stemme

Sist oppdatert:
- Det er bedre med etterpåklokskap enn ingen klokskap, konstaterer Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

Bystyret i Oslo har løst OL-floken, og vedtok onsdag enstemmig at også 60.000 utlendinger som bor i Oslo skal få stemme i folkeavstemningen om OL i 2022.

Folkeavstemningen skal gjennomføres samtidig som stortingsvalget den 9. september.

Skal ha eget stemmelokale
Byrådet har fått sterk kritikk, for av praktiske grunner ble det bestemt at det bare var de som kan stemme ved stortingsvalget, som skulle få stemme i den rådgivende folkeavstemningen. Det fordi man da måtte håndtere to manntall.

Det betydde at om lag 60.000 utlendinger, som bor i hovedstaden med et annet statsborgerskap enn norsk, ble utelatt.

Onsdag la imidlertid byrådet fram et nytt forslag, som innebærer at alle Oslo-borgere som kan stemme ved kommunevalget, likevel skal få stemme ved at det opprettes et eget OL-stemmelokale i rådhuset på valgdagen.

- Demokratiet er for viktig for oss til at vi skal la praktiske grunner skal stå i veien for oss. Derfor er vi i Arbeiderpartiet glad for at denne saken får en lykkelig slutt, sa Aps bystyrerepresentant Rina Mariann Hansen i bystyrets møte.

Utlendinger har stemmerett i lokalvalg så lenge de har bodd i landet i over tre år.

Les mer om OL-planene her

- Bedre enn ingen klokskap
Rødt-leder Bjørnar Moxnes mente det ville vært urimelig om ikke alle skulle få stemme.

- Det ville vært urimelig om de ikke skulle fått delta i en avstemning om OL. De betaler skatt og vil også være med på å finansiere pengesluket som OL vil gi dersom det får flertall, sa Moxnes, før han la til:

- Men etterpåklokskap er bedre enn ingen klokskap, så vi er glad for at Frp og Høyre har tatt til vettet. Det er en seier for demokratiet, sa han.

Sender søknad om statsgaranti
Bystyret vedtok også onsdag å søke om statsgaranti for å få tildelt De olympiske og Paralympiske leker for 2022, mot SV, De Grønne og Rødts stemmer.

- Det er Oslos befolkning gjennom en folkeavstemning som skal avgjøre om Oslo skal søke OL, påpekte Frps Mazyar Keshvari i debatten.

- Et OL blir så dyrt at det vil gå ut over velferden i hele Oslo. Rødt er glad i både idrett og folkefest, men regningen må stå i forhold til moroa, advarte Moxnes.

Byrådsleder Stian Berger Røsland (H) er imidlertid fornøyd med vedtaket.

- De olympiske vinterleker er et av verdens største arrangementer. Vi vil invitere verden hjem til oss og vise frem Norge som vintersportsnasjon, som moderne kunnskapssamfunn og en attraktiv samarbeidspartner, sier Røsland.

Totalt sett er det beregnet at OL-søknaden alene kommer til å koste 130 millioner kroner.

Hva mener du om OL i Oslo? Si din mening i kommentarfeltet!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere