RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

787 lokalpolitikere kan bli overflødige


Ved kommunesammenslåinger blir det mange politikere som må forlate plassene sine i kommune- og bystyresaler landet rundt. Bildet er fra Sandefjord bystyresal.
Ved kommunesammenslåinger blir det mange politikere som må forlate plassene sine i kommune- og bystyresaler landet rundt. Bildet er fra Sandefjord bystyresal. Foto: Morten Fredheim Solberg (Sandefjords Blad)
64 kommuner vurderer å slå seg sammen. Det kan bety at inntil 787 lokalpolitikere står uten verv.

64 kommuner har startet den lange og vanskelige prosessen med å vurdere å slå seg sammen med andre. Fire kommuner har kommet så langt at de skal ha en rådgivende folkeavstemning på valgdagen. Det er Gran og Lunner på Hadeland og Rissa og Leksvik på Fosen, skriver Kommunal rapport.

Så langt er det tre kommuner som har fått godkjent en sammenslåing. Det er Sandefjord, Stokke og Andebu kommuner i Vestfold. Fra 1. januar 2017 utgjør disse tre kommunene nye Sandefjord kommune.

Statsminister Erna Solberg mener minst 50 kommuner, det vil si hver niende, må slå seg sammen slik at det blir under 400 kommuner, skriver Aftenposten.

Fra den datoen skal de tre kommunestyrene smeltes sammen til ett midlertidig styre bestående av 57 representanter frem til ordinært valg i 2019.

Fakta: Når kommuner slår seg sammen:

Klikk for å åpne faktaboksen
 

Siden 1970 har valg av nytt kommunestyre blitt gjennomført på tre måter viser informasjon Nettavisen har hentet inn fra kommunal- og moderniseringsdepartementet:

 • Vanlig kommunestyrevalg høsten før sammenslåing.
 • Ekstraordinært valg samtidig som stortingsvalget høsten før sammenslåingen.
 • Kommunestyret blir bestemt av representantene i de sammenslåtte kommunene.

Det vanligste er at det gjennomføres valg føre en sammenslåing ved årsskiftet. I Sandefjord vil derimot de gamle kommunestyrene velge hvem som skal være med videre, og hvem som skal bli den nye kommunens ordfører.

- Årets valg blir gjennomført på vanlig måte. I 2019 blir det ordinært valg igjen. Da blir antallet representanter i det nye bystyret 45, sier Ole Jakob Olsen, som er ansvarlig for gjennomføringen av valget i «gamle» Sandefjord kommune.

Blir inntil 50 prosent færre politikere

De syv frivillige kommunesammenslåingene som har funnet sted siden begynnelsen av 2000-talllet, har ført til at antallet folkevalgte har sunket med 22-50 prosent, følge dokumentet «Regjeringens størrelse» hentet fra regjeringen.no.

Hvis de 64 kommunene, med til sammen 1574 kommunestyrerepresentanter (se faktaboks) velger å slå seg sammen til de anslåtte 19 kommunene, vil det bety at alt fra 346 (22 prosent) til 787 (50 prosent) folkevalgte lokalpolitikere vil miste sine verv.

Sittende ordfører i Andebu, Bjarne Sommerstad (Sp) håper han kan fortsette som lokalpolitiker etter sammenslåingen.

Det betyr også at 35 ordførere står i fare for å miste jobben.

Les også: Norge har 3400 flere politikere enn vi trenger

Ordførere mister jobben etter halvannet år

I Sandefjord, Stokke og Andebu vil 93 kommunestyre-representanter bli redusert, først til 57 og deretter til 45. 36 folkevalgte står dermed uten verv fra årsskiftet 2017. To av ordførerne som velges i september vil miste vervet om under halvannet år.

Sittende ordfører Erlend Larsen (H) i Stokke må konkurrere med Sandefjord-ordføreren om den nye ordførerrollen.

I nye Sandefjord kommune skal hvert parti stille med hver sin ordførerkandidat som deretter skal velges av kommunestyret.

Bjarne Sommerstad er sittende ordfører i Andebu kommune og ordførerkandidat for Senterpartiet.

- Hva tenker du om at du kanskje mister ordførerjobben etter sammenslåingen?

- Det er en konsekvens av sammenslåingen. Jeg har hele tiden tenkt at min jobb som ordfører og politiker er å legge til rette for en bærekraftig fremtid for innbyggerne. Da må jeg sette prestisje og politisk karriere til side. Jeg tror nok noen sammenslåingsprosesser blir hemmet av dette da enkelte er redde for sine politiske karrierer, sier Sommerstad til Nettavisen.

Sittende ordfører Bjørn Ole Gleditsch (H) i nåværende Sandefjord kommune håper å bli orfører for den nye storkommunen.

Tror på flere heltidspolitikere

Selv om han kanskje ikke blir ordfører, håper han å kunne fortsette som politiker på heltid.

- Jeg håper å få en sterk politisk posisjon i den nye kommunen, for eksempel varaordfører eller leder for et hovedutvalg. Jeg tror varaordføreren i en så stor kommune vi får vil kunne få en bred oppgave med å holde kontakten med innbyggerne.

Erlend Larsen representerer Høyre som ordfører i Stokke. Også han står i fare for å miste ordførervervet selv om han blir gjenvalgt i september.

Fakta: 64 kommuner forhandler om sammenslåing

Klikk for å åpne faktaboksen
 

Disse 64 kommunene har vedtatt eller er i gang med forhandlinger om en intensjonsavtale for å slå seg sammen. Kommunene som er listet opp sammen er mulige partnere i nye storkommuner. Hvor langt kommunene har kommet i arbeidet, varierer veldig.

Oppland

 • Lillehammer, Ringebu, Øyer, Gausdal (47-21-25-23, totalt 116)
 • Gjøvik, Østre Toten, Vestre Toten, Søndre Land (45-29-31-25, totalt 130)
 • Lunner og Gran (25-27, totalt 52)

Vestfold

 • Larvik og Lardal (35-17, totalt 52)

Telemark

 • Notodden, Hjartdal og Tinn (41-17-29, totalt 87)
 • Bø, Nome, Sauherad og Seljord* (25-29-29-21, totalt 104)
 • Kviteseid, Nissedal og Seljord* (21-17-21, totalt 59)
 • Fyresdal og Tokke (13-21, totalt 34)

Vest-Agder

 • Mandal, Marnardal og Lindesnes (35-21-21, totalt 77)

Rogaland

 • Sokndal og Lund (21-21, totalt 42)
 • Strand og Hjelmeland (29-19, totalt 48)

Hordaland

 • Austrheim, Fedje, Gulen, Lindås, Masfjorden, Meland, Modalen, Radøy og Solund (17-15-21-31-17-27-13-25-15, totalt 181)

Sogn og Fjordane

 • Gloppen, Jølster, Førde, Naustdal, Flora, Gaular, Askvoll, Fjaler og Hyllestad (27-15-17-21-35-21-21-23-17, totalt 197)

Møre og Romsdal

 • Ørsta og Volda (33-27, totalt 60)

Sør-Trøndelag

 • Ørland og Bjugn (25-29, totalt 54)
 • Rissa og Leksvik (23-25, totalt 48)

Nordland

 • Ballangen, Evenes* og Narvik (17-17-41, totalt 105)
 • Evenes*, Tjeldsund og Skånland (17-17-15, totalt 49)
 • Vefsn, Dønna, Alstahaug, Herøy, Leirfjord (35-17-27-19-19, totalt 117)

*Seljord og Evenes er begge en del av to mulige sammenslåinger. Kommunene i Sogn og Fjordane og Hordaland har flere alternative sammenslåingsmuligheter.

Kilder: Kommunal Rapport og regjeringen.no

- Det er klart det er litt utfordrende. Jeg har permisjon som flyver hos Widerøe. Jeg har mulighet til å gå tilbake, men må da ta ny utdannelse på flytypen. Samtidig har jeg en forventing til at det er flere enn ordføreren som må være heltidspolitiker i den nye kommunen, sier Larsen til Nettavisen.

11. største kommunen

To av de potensielle ordførerkandidatene til den nye storkommunen, som blir den 11. største i landet etter sammenslåingen, representerer Høyre. Det betyr at en av dem er garantert ute av kampen om den gjeve ordførerollen.

Den tredje sittende ordføreren er Bjørn Ole Gleditsch i nåværende Sandefjord kommune. Han har sittet 12 år i ordførerstolen og er svært populær i kommunen.

- Målet er selvsagt å bli ordfører og være med på å få kommunen til å utvikle seg i den retningen vi ønsker. Jeg ser det som veldig givende. Jeg har vært med på prosessen fra den spede begynnelsen. Hva som skjer med ordførerrollen har ikke vært førende i det hele tatt, sier Gleditsch til Nettavisen.

PS: I tillegg til kommunestyret/bystyret i den kommunen vil det være behov for å fylle verv i de forskjellige politiske utvalgene. Det betyr at antallet aktive politikere blir noe nøyere en antallet kommunestyrepolitikere som blir nevnt i artikkelen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere