Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

90.000 streiker torsdag

Foto: Berit Alemendingen (TV 2 Nettavisen)
Sist oppdatert:
Utdanningsforbundet bøyer seg ikke for presset. Torsdag går 90.000 lærere til streik.

Tidligere onsdag ble det klart at Kommunenes Sentralforbund har meldt den varslede lærerstreiken til Arbeidsretten.

Men Utdanningsforbundet vil ikke la seg presse, og går ut i streik torsdag klokka 12. Streiken omfatter alle grunnskoler og videregående skoler, unntatt skoler i Oslo og statlige skoler.

Rektorer sørger for elevpass
Lederen i Utdanningsforbundet, Helga Hjetland sier at Utdanningsforbundet har bedt rektorene sørge for at elevene blir tatt hånd om når streiken starter.

- Vi går ut fra at rektorene vil ordne enten skolefritidstilbud eller skyss hjem. Vi ønsker at foreldre skal bli minst mulig skadelidende, sier hun til TV 2 Nettavisen.

Dirrende av raseri
Hjetland var så oppbrakt at stemmen dirret da hun skulle fortelle hvorfor lærerne går til streik midt i en forhandlingsprosess.

- Med denne markeringen vil vi rope et varsku om at KS med sine krav vil ødelegge den norske fellesskolen. Vi er som dere skjønner rasende. Midt i gjennomføringen av kunnskapsløftet trer KS nedover hodene våre et krav som vi ikke har sett maken til i noe EØS-land, sier Hjetland.

Uenige om arbeidstiden
Bakgrunnen for lærermes misnøye går på arbeidstid og fremforhandlingen av denne. KS ønsker at det skal være opp til hver enkelt skole og kommune å forhandle arbeidstid, mens lærerne vil ha en sentral avtale med lik arbeidstid for alle. Utdanningsforbundet mener at lærernes arbeidsbelastning har økt, uten at det kommer elevene til gode.

- Vi frykter at skolene vil bli en kasteball i forhold til dårlig kommuneøkonomi. KS vil ta bort de nasjonale rammene for undervisning. Men alle veit jo at vi må ha tid til å forberede timene og rette arbeid. De svakeste elevene i kommuner med dårligst økonomi vil bli rammet, sier nestleder Per Aahlin i Utdanningsforbundet.

- KS mener at dere bryter fredsplikten?

- Det får juristene avgjøre. Vi mener det er viktig å markere vår motstand mot nedbyggingen av enhetsskolen, sier Hjetland.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!