RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

RAJA: Abid Raja som representerer Akershus, hadde lenge ett av Venstres sikre direktemandater, men slik er det ikke lenger.
RAJA: Abid Raja som representerer Akershus, hadde lenge ett av Venstres sikre direktemandater, men slik er det ikke lenger. Foto: Fredrik Varfjell (NTB scanpix)

Abid Raja ute av Stortinget på Akershus-måling

Høyre mister to av sine sju mandater i Akershus på en ny meningsmåling InFact har gjort for Budstikka. Samtidig er Venstre og Abid Raja ute av Stortinget.

Meningsmålingen i Budstikka viser en tilbakegang i Akershus for Høyre fra 33,9 prosent ved stortingsvalget i 2013 til 28,5 prosent nå i juni. Det gjør at partiet går ned fra sju til fem mandater. Ap beholder de fem de har i dag med sine 30,2 prosent, en fremgang på 1,8 prosent siden valget i 2013.

Samtidig suser Senterpartiet fram fra null til to mandater i Akershus. Partiet får nesten en firedobling av oppslutningen fra 2,5 prosent i 2013 til 8,9 prosent i dag.

Les også: Venstre på bunn i sosiale medier
Les også: Venstre-leder: - Jeg avlyser sommerferien

Frp holder stand og beholder tre mandater til tross for en liten tilbakegang til 13,8 prosent.

Venstre og Abid Raja mister sitt direktemandat, et fall fra 6,3 prosent i 2013 til 3,7 prosent i dag. Samtidig får SV et direktemandat i fylket etter en oppgang fra 3,5 prosent i 2013 til 5,1 prosent i dag. SV har i dag et utjevningsmandat i Akershus.

Valgforsker Bernt Aardal mener at nettopp Senterpartiets fremgang er den mest påfallende siden forrige stortingsvalg.

Han påpeker at den eneste endringen fra maimålingen som er signifikant, er fremgangen til SV.

– Ellers er det stabilt. Sammenligner vi derimot med stortingsvalget, så er det klare tendenser, sier han.

Dersom Sp får stortingsrepresentanter fra Akershus, så ville det være for første gang siden stortingsperioden 2005-2009, da Åslaug Haga hadde Senterpartiets eneste Akershus-mandat.

Han viser til at Høyre, Frp og Ap ligger nært opp til forrige kommunevalg.

– Det er ikke noe ras for regjeringspartiene, men det kan være nok til at regjeringsmakten ryker. Det slår fort ut i mandater, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere